15 min.
20 min.
35 min.
Nazywane także plackami z jabłek – z dziurką. Tak czy siak, proste i pyszne. Spróbuj to się przekonasz.
Składniki:
- 1 kg jabłek
- 200 G mąki
- 2 jajka
- 100 ml mleka
- 50 ml śmietanki 18%
Przygotowanie:
1Mąkę, cukier, jajka, mleko i śmietankę wymieszać. Jabłka obrać, pokrajać na plastry, usuwając gniazda nasienne, i skropić sokiem z cytryny. Plastry jabłek nadziewać na widelec, maczać w cieście i smażyć na oleju, aż będą rumiane.
2Odsączyć z tłuszczu na ręczniku papierowym i posypać cukrem pudrem z wanilią.
3Dobra rada. Takie placki można też zrobić z utartych grubo jabłek zmieszanych z ciastem. Nakładamy wtedy łyżką porcje ciasta z jabłkami na olej i smażymy placki bez dziurek. Jabłka przed włożeniem do ciasta możemy lekko posypać cynamonem. Najlepiej nadają się na placki twarde, kwaśne owoce.
Porcja dla:
12 osób