Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
20 min.
Całkowity czas:
35 min.

Nazywane także plackami z jabłek – z dziurką. Tak czy siak, proste i pyszne. Spróbuj to się przekonasz.

Składniki:

  • 1 kg jabłek
  • 200 G mąki
  • 2 jajka
  • 100 ml mleka
  • 50 ml śmietanki 18%

Przygotowanie:

1Mąkę, cukier, jajka, mleko i śmietankę wymieszać. Jabłka obrać, pokrajać na plastry, usuwając gniazda nasienne, i skropić sokiem z cytryny. Plastry jabłek nadziewać na widelec, maczać w cieście i smażyć na oleju, aż będą rumiane.

2Odsączyć z tłuszczu na ręczniku papierowym i posypać cukrem pudrem z wanilią.

3Dobra rada. Takie placki można też zrobić z utartych grubo jabłek zmieszanych z ciastem. Nakładamy wtedy łyżką porcje ciasta z jabłkami na olej i smażymy placki bez dziurek. Jabłka przed włożeniem do ciasta możemy lekko posypać cynamonem. Najlepiej nadają się na placki twarde, kwaśne owoce.

Porcja dla:

12 osób