Czas przygotowania:
15 min.
15 min.
Czas gotowania:
05 min.
05 min.
Całkowity czas:
20 min.
20 min.
Oliwkę można podawać na tysiąc i więcej sposobów. Czarna, zielona, fioletowa, a może nadziewana? Każda ma intrygujący kolor i odmienia smak potraw! Warto wiedzieć, że poza pyszną przekąską, daniem głównym czy deserem, z hiszpańską oliwką podajemy przede wszystkim zdrowie, urodę i młodość.
Składniki:
- ocet winny
- 4 jajka
- 6 czarnych hiszpańskich oliwek
- 6 zielonych hiszpańskich oliwek
- hiszpańska oliwa extra virgin
- sól i pieprz
- kromka białego chleba
- szczypiorek
Przygotowanie:
1Zagotuj wodę z solą i kilkoma kroplami octu winnego. Gotuj w niej jajka przez 4 minuty.
2Posiekaj oliwki i wymieszaj z 2 łyżkami oliwy i świeżo zmielonym pieprzem.
3Pokrój chleb w małe kostki i upraż na patelni na złoty kolor. Skrop octem winnym.
4Jajka ustaw w kieliszkach, zetnij im czubki i włóż do środka po łyżeczce oliwkowego tatara. Posyp posiekanym szczypiorkiem.
Porcja dla:
4 osób