Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
05 min.
Całkowity czas:
20 min.

Oliwkę można podawać na tysiąc i więcej sposobów. Czarna, zielona, fioletowa, a może nadziewana? Każda ma intrygujący kolor i odmienia smak potraw! Warto wiedzieć, że poza pyszną przekąską, daniem głównym czy deserem, z hiszpańską oliwką podajemy przede wszystkim zdrowie, urodę i młodość.

Składniki:

  • ocet winny
  • 4 jajka
  • 6 czarnych hiszpańskich oliwek
  • 6 zielonych hiszpańskich oliwek
  • hiszpańska oliwa extra virgin
  • sól i pieprz
  • kromka białego chleba
  • szczypiorek

Przygotowanie:

1Zagotuj wodę z solą i kilkoma kroplami octu winnego. Gotuj w niej jajka przez 4 minuty.

2Posiekaj oliwki i wymieszaj z 2 łyżkami oliwy i świeżo zmielonym pieprzem.

3Pokrój chleb w małe kostki i upraż na patelni na złoty kolor. Skrop octem winnym.

4Jajka ustaw w kieliszkach, zetnij im czubki i włóż do środka po łyżeczce oliwkowego tatara. Posyp posiekanym szczypiorkiem.

Porcja dla:

4 osób