Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
25 min.
Całkowity czas:
35 min.

Pyszny przepis mojej sąsiadki Karoli na bezmięsny obiad. Smakuje także, gdy dodamy doń, przed zapieczeniem, ugotowane brokuły lub kalafior.

Składniki:

  • 5 jajek
  • 6 pieczarek
  • 2 woreczki ryżu
  • 200 g żółtego sera
  • 200 ml gęstej, kwaśnej śmietany

Przygotowanie:

1Pieczarki obrać, pokroić i podsmażyć na oleju.

2Ryż ugotować i wystudzić. Dodać pieczarki, masło, zioła prowansalskie, sól, pieprz.

3Piekarnik nagrzać do 180 stopni C.

4Ser zetrzeć na tarce, na dużych oczkach. Koperek posiekać.

5Naczynie żaroodporne wysmarować olejem lub masłem. Wyłożyć do niego przyprawiony ryż. Zrobić od góry 5 wgłębień, wbić w nie po jednym jajku, posolić je i posypać pieprzem.

6Piec w piekarniku przez ok. 8 minut. W tym czasie wymieszać śmietanę z koperkiem, natką, żółtym serem i zalać tym zapieczona potrawę. Włożyć ponownie do piekarnika i piec do zarumienienia się wierzchu (ok. 15 minut).

Porcja dla:

8 osób