30 min.
110 min.
140 min.
Przepyszna pieczona kaczka, która łączy smaki kuchni indyjskiej i tajskiej. Cała kaczka, nadziewana ryżem z curry, mango, kokosem i trawą cytrynową. Jeśli po nadzianiu kaczki pozostanie Ci nadzienie, po prostu zapiecz je w osobnym naczyniu.
Składniki:
- 100 g dzikiego ryżu
- 1 (1,5 kg) kaczka
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
- 1 pęczek zielonej cebulki, drobno posiekanej
- 1 małe, dojrzałe mango, obrane i pokrojone w kostkę
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 2 łyżki chutney z mango
Przygotowanie:
1Ugotować ryż zgodnie z instrukcjami na opakowaniu.
2Rozgrzać piekarnik do 200 C.
3Opłukać kaczkę pod zimną wodą (wewnątrz i na zewnątrz( i osuszyć ręcznikiem papierowym. Natrzeć ją na zewnątrz i w środku solą i pieprzem.
4W patelni rozgrzać olej i zeszklić cebulkę. Dodać sos z mango, kokos, curry, pieprz cayenne i trawę cytrynową; dusić przez 1-2 minuty. Dodać ugotowany ryż, dobrze wymieszać całość.
5Nadziać kaczkę nie ubijając zbytnio farszu i zaszyć otwór sznurkiem kuchennym. Nóżki i skrzydełka przywiązać do ciała.
6Włożyć kaczkę do brytfanki piersią ku górze i piec na najniższej półce piekarnika przez 1 godzinę i 45 minut. Od czasu do czasu nakłuwać kaczkę w różnych miejscach, aby odciekł nadmiar tłuszczu. W regularnych odstępach czasu polewać przypalone do brytfanki cząstki winem. Kiedy kaczka się upiecze, a skórka będzie chrupiąca, ułożyć ją na półmisku, przykryć folią aluminiową i odstawić, żeby „odpoczęła”.
7Wytopiony sos wraz z resztkami z brytfanki rozmieszać z odrobiną wody i przecedzić przez sito. Zdjąć nadmiar tłuszczu łyżką. Jeśli sos jest zbyt rzadki, dodać trochę mąki kukurydzianej wymieszanej z zimną wodą. Zagotować, stale mieszając trzepaczką, aż sos zgęstnieje. Doprawić solą i pieprzem.
8Zdjąć z kaczki sznurek kuchenny i przeciąć ją przez środek piersi, aby wyjąć nadzienie. Pokroić mięso i podawać z sosem.
Porcja dla:
4 osób