Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
15 min.
Całkowity czas:
30 min.

Gdy brakuje pomysłu na szybki smaczny obiad polecam kalafiora smażonego w cieście naleśnikowym. Można go podawać jako dodatek do mięs, lub jedynie dosmaczyć jogurtem naturalnym z czosnkiem, albo posypać tartym, żółtym serem i danie gotowe.

Składniki:

  • 1 kalafior
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 jajka
  • 80 g mąki

Przygotowanie:

1Kalafior wymyć, podzielić na większe różyczki i gotować w wodzie z dodatkiem cukru i soli przez ok. 7 minut.

2Jajka, mąkę, sól, mleko i zioła prowansalskie dokładnie wymieszać – tak aby powstało ciasto o konsystencji gęstej śmietany.

3Ugotowany kalafior zanurzać w cieście i smażyć na rozgrzanym na patelni oleju na złoty kolor.

Porcja dla:

5 osób