Czas przygotowania:
15 min.
15 min.
Czas gotowania:
15 min.
15 min.
Całkowity czas:
30 min.
30 min.
Gdy brakuje pomysłu na szybki smaczny obiad polecam kalafiora smażonego w cieście naleśnikowym. Można go podawać jako dodatek do mięs, lub jedynie dosmaczyć jogurtem naturalnym z czosnkiem, albo posypać tartym, żółtym serem i danie gotowe.
Składniki:
- 1 kalafior
- 1 łyżeczka cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 jajka
- 80 g mąki
Przygotowanie:
1Kalafior wymyć, podzielić na większe różyczki i gotować w wodzie z dodatkiem cukru i soli przez ok. 7 minut.
2Jajka, mąkę, sól, mleko i zioła prowansalskie dokładnie wymieszać – tak aby powstało ciasto o konsystencji gęstej śmietany.
3Ugotowany kalafior zanurzać w cieście i smażyć na rozgrzanym na patelni oleju na złoty kolor.
Porcja dla:
5 osób