Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
30 min.
Całkowity czas:
40 min.

Ulubione warzywo mojej rodziny. Świetne także na święta!

Składniki:

  • 450 g marchewek, oskrobanych i pokrojonych na 5 cm kawałki
  • 30 g (2 łyżki) masła, pokrojonego w kostkę
  • 55 g (1/4 szklanki, dobrze ubitego) brązowego cukru
  • 1 szczypta soli
  • 1 szczypta czarnego mielonego pieprzu

Przygotowanie:

1Zalać marchewkę wodą i osolić. Doprowadzić wodę do wrzenia, po czym zmniejszyć temperaturę i gotować na wolnym ogniu około 20 do 30 minut. Nie rozgotować marchwi na papkę!

2Marchew odcedzić, zmniejszyć ogień do minimum i z powrotem włożyć marchewkę do garnka. Dodać masło, brązowy cukier, sól i pieprz i wymieszać. Gotować przez około 3 do 5 minut, aż cukier zacznie się gotować. Podawać na gorąco.

Porcja dla:

4 osób