Czas przygotowania:
25 min.
25 min.
Czas gotowania:
40 min.
40 min.
Całkowity czas:
65 min.
65 min.
Mój przyjaciel z Etiopii przyniósł kiedyś to danie na składkowe party i od tamtej pory często je gotuję. Jest zdrowe i smaczne. Nie należy dodawać do niego płynu, gdyż kapusta i ziemniaki same wydzielą dosyć soku.
Składniki:
- 120 ml (1/2 szklanki) oliwy z oliwek
- 4 marchewki pokrojone w cienkie plasterki
- 1 cebula pokrojona w cienkie plasterki
- 1 łyżeczka soli morskiej
- 1/2 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu
Przygotowanie:
1Na patelni na średnim ogniu nagrzać oliwę. Wrzucić marchew i cebulę i podsmażać w gorącym oleju około 5 minut. Dodać sól, pieprz, kumin, kurkumę i kapustę i gotować kolejne 15 do 20 minut. Dodać ziemniaki i przykryć. Zmniejszyć temperaturę i gotować na wolnym ogniu, aż ziemniaki będą miękkie, od 20 do 30 minut.
Porcja dla:
5 osób