20 min.
80 min.
820 min.
Wspaniały tradycyjny przepis na kapustę. Najbardziej aromatyczna będzie z prawdziwkami, ale można również dodać pieczarki.
Składniki:
- 500 g fasoli białej Jaś
- 5 kg kapusty kiszonej (może być z marchewką)
- 1 łyżeczka vegety
- 2-3 liście laurowe
- 6-8 ziarenek ziela angielskiego
- 1-2 łyżki kurkumy lub curry
Przygotowanie:
1Fasolę namoczyć na 12 godzin.
2Kapustę przepłukać, jeśli jest bardzo kwaśna można przepłukać kilkakrotnie. Poszatkować.
3W garnku zagotować 1/3 szklanki wody z vegetą, liściem laurowym, zielem angielskim, pieprzem, kurkumą i koprem włoskim. Dodać kapustę i gotować, aż kapusta będzie miękka. W razie konieczności podlewać lekko wodą, żeby się nie przypaliła.
4Grzyby oczyścić i pokroić w grube plastry. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na maśle razem z grzybami.
5Fasolę ugotować w tej samej wodzie co się moczyła, aż będzie miękka.
6Wodę z kapusty zlać do rondelka, zostawiając tylko odrobinę. Dodać do kapusty grzyby z cebulą oraz szafran, gotować na małym ogniu, od czasu podlewając winem.
Porcja dla:
10 osób