Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
80 min.
Całkowity czas:
820 min.

Wspaniały tradycyjny przepis na kapustę. Najbardziej aromatyczna będzie z prawdziwkami, ale można również dodać pieczarki.

Składniki:

  • 500 g fasoli białej Jaś
  • 5 kg kapusty kiszonej (może być z marchewką)
  • 1 łyżeczka vegety
  • 2-3 liście laurowe
  • 6-8 ziarenek ziela angielskiego
  • 1-2 łyżki kurkumy lub curry

Przygotowanie:

1Fasolę namoczyć na 12 godzin.

2Kapustę przepłukać, jeśli jest bardzo kwaśna można przepłukać kilkakrotnie. Poszatkować.

3W garnku zagotować 1/3 szklanki wody z vegetą, liściem laurowym, zielem angielskim, pieprzem, kurkumą i koprem włoskim. Dodać kapustę i gotować, aż kapusta będzie miękka. W razie konieczności podlewać lekko wodą, żeby się nie przypaliła.

4Grzyby oczyścić i pokroić w grube plastry. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na maśle razem z grzybami.

5Fasolę ugotować w tej samej wodzie co się moczyła, aż będzie miękka.

6Wodę z kapusty zlać do rondelka, zostawiając tylko odrobinę. Dodać do kapusty grzyby z cebulą oraz szafran, gotować na małym ogniu, od czasu podlewając winem.

Porcja dla:

10 osób