Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
90 min.
Całkowity czas:
585 min.

Kapusta z fasolą „ piękny Jaś” to potrawa, która u nas w domu zastępuje podawaną na Wigilię kapustę z grochem. U nas od zawsze zamiast grochu dodaje się fasolę – może to być drobna biała bądź kolorowa fasolka, ale najsmaczniejsza wydaje się być fasola „piękny Jaś”. Dla wzbogacenia smaku w tym przepisie dodałam warzywa (dla wygody mrożone).

Składniki:

  • 1 kg kiszonej kapusty
  • 300-350 g suchej fasoli piękny Jaś
  • sól do smaku
  • kilka ziaren pieprzu
  • 1-2 liście laurowe

Przygotowanie:

1Namoczyć fasolę w letniej, przegotowanej wodzie i odstawić na noc.

2Następnego dnia ugotować fasolę do miękkości w wodzie, w której się moczyła.

3Ugotowaną fasolę rozetrzeć razem z wywarem na puree.

4W czasie gdy gotuje się fasola kapustę odcisnąć lub przepłukać jeśli jest zbyt kwaśna. Zalać wodą, dodać przyprawy, posiekaną cebulę i masło i gotować pod przykryciem do miękkości (ok. 1 godzinę).

5Do ugotowanej kapusty dodać przetartą fasolę i mrożone warzywa i gotować jeszcze około 1/2 godziny.

6Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Porcja dla:

6 osób