15 min.
90 min.
585 min.
Kapusta z fasolą „ piękny Jaś” to potrawa, która u nas w domu zastępuje podawaną na Wigilię kapustę z grochem. U nas od zawsze zamiast grochu dodaje się fasolę – może to być drobna biała bądź kolorowa fasolka, ale najsmaczniejsza wydaje się być fasola „piękny Jaś”. Dla wzbogacenia smaku w tym przepisie dodałam warzywa (dla wygody mrożone).
Składniki:
- 1 kg kiszonej kapusty
- 300-350 g suchej fasoli piękny Jaś
- sól do smaku
- kilka ziaren pieprzu
- 1-2 liście laurowe
Przygotowanie:
1Namoczyć fasolę w letniej, przegotowanej wodzie i odstawić na noc.
2Następnego dnia ugotować fasolę do miękkości w wodzie, w której się moczyła.
3Ugotowaną fasolę rozetrzeć razem z wywarem na puree.
4W czasie gdy gotuje się fasola kapustę odcisnąć lub przepłukać jeśli jest zbyt kwaśna. Zalać wodą, dodać przyprawy, posiekaną cebulę i masło i gotować pod przykryciem do miękkości (ok. 1 godzinę).
5Do ugotowanej kapusty dodać przetartą fasolę i mrożone warzywa i gotować jeszcze około 1/2 godziny.
6Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Porcja dla:
6 osób