Czas przygotowania:
15 min.
15 min.
Czas gotowania:
80 min.
80 min.
Całkowity czas:
575 min.
575 min.
Niezwykle smaczne połączenie kiszonej kapusty i grochu tradycyjnie podawane na Wigilię. Zamiast grochu można dodać fasolę.
Składniki:
- 1 szklanka grochu
- 4 duże grzyby suszone
- 500 g kapusty kiszonej
- 1 cebula
- 2-3 łyżki oleju roślinnego
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżeczka majeranku
Przygotowanie:
1Groch wypłukać i namoczyć na noc. Posolić i ugotować w tej samej wodzie do miękkości.
2Grzyby namoczyć na noc i ugotować w tej samej wodzie. Pokroić drobno, a do wywaru dodać kapustę. Wrzucić z powrotem grzyby i gotować przez około 30 minut.
3Cebulę drobno posiekać i podsmażyć na oleju.
4Ugotowany groch ubić tłuczkiem do ziemniaków i dodać do kapusty. Doprawić solą, pieprzem i majerankiem, i gotować przez 10 minut.
Porcja dla:
6 osób