Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
80 min.
Całkowity czas:
575 min.

Niezwykle smaczne połączenie kiszonej kapusty i grochu tradycyjnie podawane na Wigilię. Zamiast grochu można dodać fasolę.

Składniki:

  • 1 szklanka grochu
  • 4 duże grzyby suszone
  • 500 g kapusty kiszonej
  • 1 cebula
  • 2-3 łyżki oleju roślinnego
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka majeranku

Przygotowanie:

1Groch wypłukać i namoczyć na noc. Posolić i ugotować w tej samej wodzie do miękkości.

2Grzyby namoczyć na noc i ugotować w tej samej wodzie. Pokroić drobno, a do wywaru dodać kapustę. Wrzucić z powrotem grzyby i gotować przez około 30 minut.

3Cebulę drobno posiekać i podsmażyć na oleju.

4Ugotowany groch ubić tłuczkiem do ziemniaków i dodać do kapusty. Doprawić solą, pieprzem i majerankiem, i gotować przez 10 minut.

Porcja dla:

6 osób