Czas przygotowania:
10 min.
10 min.
Czas gotowania:
30 min.
30 min.
Całkowity czas:
40 min.
40 min.
Prosta, pyszna przystawka. Doskonale komponuje się ze schabowym, albo z jajkiem sadzonym. Smakuje dzieciom!
Składniki:
- 0,5 kg kapusty
- 0,5 kg ziemniaków
- 2 pory
- 1 szklanka (235 ml) mleka
- sól i pieprz do smaku
- 1 szczypta zmielonej gałki muszkatołowej
- 115 g masła
Przygotowanie:
1W dużym garnku ugotować kapustę, aż będzie miękka. Wyjąć z garnka i drobno posiekać. Odstawić w ciepłe miejsce. Ziemniaki ugotować, zdjąć z ognia i odcedzić.
2Pory posiekać (zielone i białe części) i dusić w mleku, aż będą miękkie.
3Ziemniaki doprawić solą, pieprzem i gałką i utłuc na puree. Dodać pory wraz z mlekiem. Dodać kapustę i wymieszać. Podgrzewać całość, mieszając aż będzie mieć jasnozielony kolor i będzie puszyste. W środku zrobić wgłębienie i dodać w nie masło. Dobrze wymieszać.
Porcja dla:
5 osób