Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
30 min.
Całkowity czas:
40 min.

Prosta, pyszna przystawka. Doskonale komponuje się ze schabowym, albo z jajkiem sadzonym. Smakuje dzieciom!

Składniki:

  • 0,5 kg kapusty
  • 0,5 kg ziemniaków
  • 2 pory
  • 1 szklanka (235 ml) mleka
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 szczypta zmielonej gałki muszkatołowej
  • 115 g masła

Przygotowanie:

1W dużym garnku ugotować kapustę, aż będzie miękka. Wyjąć z garnka i drobno posiekać. Odstawić w ciepłe miejsce. Ziemniaki ugotować, zdjąć z ognia i odcedzić.

2Pory posiekać (zielone i białe części) i dusić w mleku, aż będą miękkie.

3Ziemniaki doprawić solą, pieprzem i gałką i utłuc na puree. Dodać pory wraz z mlekiem. Dodać kapustę i wymieszać. Podgrzewać całość, mieszając aż będzie mieć jasnozielony kolor i będzie puszyste. W środku zrobić wgłębienie i dodać w nie masło. Dobrze wymieszać.

Porcja dla:

5 osób