Czas przygotowania:
05 min.
Czas gotowania:
20 min.
Całkowity czas:
25 min.

Nigdy wcześniej nie jadłem brukselki, a ten przepis jest pierwszym, jaki spróbowałem. Wkrótce po spróbowaniu zadałem sobie pytanie: jak to możliwe, że tyle osób tak nie lubi brukselki?!!

Składniki:

  • 2 kg brukselki
  • 115 g masła
  • 4 małe czerwone cebule, pokrojone w piórka
  • 0,25 szklanki octu winnego z czerwonego wina
  • 2 łyżki cukru
  • sól i pieprz do smaku
  • 0,5 szklanki grubo posiekanych pistacji

Przygotowanie:

1Ułożyć brukselkę w koszyku do gotowania na parze, a następnie postawić koszyk na garnku z wrzącą wodą. Przykryć i gotować na parze przez 8-10 minut, aż brukselka będzie miękka, ale krucha.

2Roztopić masło w głębokiej patelni, dodać cebulę i 3 łyżki octu. Smażyć, aż cebula zbrązowieje.

3Dodać brukselkę, cukier i pozostały ocet. Podsmażać na średnim ogniu, aż brukselka lekko się skarmelizuje.

4Doprawić solą i pieprzem, posypać posiekanymi pistacjami.

Porcja dla:

8 osób