Czas przygotowania:
05 min.
05 min.
Czas gotowania:
20 min.
20 min.
Całkowity czas:
25 min.
25 min.
Nigdy wcześniej nie jadłem brukselki, a ten przepis jest pierwszym, jaki spróbowałem. Wkrótce po spróbowaniu zadałem sobie pytanie: jak to możliwe, że tyle osób tak nie lubi brukselki?!!
Składniki:
- 2 kg brukselki
- 115 g masła
- 4 małe czerwone cebule, pokrojone w piórka
- 0,25 szklanki octu winnego z czerwonego wina
- 2 łyżki cukru
- sól i pieprz do smaku
- 0,5 szklanki grubo posiekanych pistacji
Przygotowanie:
1Ułożyć brukselkę w koszyku do gotowania na parze, a następnie postawić koszyk na garnku z wrzącą wodą. Przykryć i gotować na parze przez 8-10 minut, aż brukselka będzie miękka, ale krucha.
2Roztopić masło w głębokiej patelni, dodać cebulę i 3 łyżki octu. Smażyć, aż cebula zbrązowieje.
3Dodać brukselkę, cukier i pozostały ocet. Podsmażać na średnim ogniu, aż brukselka lekko się skarmelizuje.
4Doprawić solą i pieprzem, posypać posiekanymi pistacjami.
Porcja dla:
8 osób