Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
50 min.
Całkowity czas:
65 min.

Jęczmień szybko rośnie i jest odporny na mrozy, a uzyskiwana z niego kasza perłowa jest bardzo zdrowa i smaczna. W tej potrawie przyrządzamy ją na sposób typowy dla tradycji kulinarnej Luizjany, z zielonymi warzywami i mnóstwem przypraw, a podajemy z kiełbasą z rożna lub szaszłykami jagnięcymi.

Składniki:

  • 200 g kaszy perłowej
  • 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
  • 4 cebulki dymki, szczypior i cebulki posiekane osobno
  • 2 łodygi selera naciowego, posiekane
  • 1 cebula, posiekana
  • 1 zielona papryka, posiekana
  • 1 świeża zielona papryczka chili, drobno posiekana
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane

Przygotowanie:

1Rozgrzać patelnię o grubym dnie na średnim ogniu. Wrzucić kaszę perłową i prażyć około 4 minut, cały czas mieszając, aż ziarna zaczną się rumienić i wydawać silny zapach. Natychmiast zdjąć z ognia, przełożyć do płytkiej miski i odstawić.

2Rozgrzać oliwę na średnim ogniu w naczyniu żaroodpornym. Wrzucić białe części dymki, seler naciowy, cebulę i zieloną paprykę. Smażyć około 5 minut, aż warzywa lekko zmiękną, mieszając od czasu do czasu.

3Dodać chili, czosnek, kmin rzymski, tymianek, ziarna pieprzu oraz pieprz kajeński. Smażyć jeszcze 5 minut, często mieszając.

4Dodać do naczynia kaszę perłową i wywar. Doprowadzić do wrzenia, przykryć, zmniejszyć ogień na maleńki i gotować 30-40 minut, aż kasza zmięknie i wchłonie cały wywar.

5Doprawić solą, dodać sok z cytryny. Posypać szczypiorem dymki i podawać z cząstkami cytryny.

Porcja dla:

4 osób