15 min.
50 min.
65 min.
Jęczmień szybko rośnie i jest odporny na mrozy, a uzyskiwana z niego kasza perłowa jest bardzo zdrowa i smaczna. W tej potrawie przyrządzamy ją na sposób typowy dla tradycji kulinarnej Luizjany, z zielonymi warzywami i mnóstwem przypraw, a podajemy z kiełbasą z rożna lub szaszłykami jagnięcymi.
Składniki:
- 200 g kaszy perłowej
- 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
- 4 cebulki dymki, szczypior i cebulki posiekane osobno
- 2 łodygi selera naciowego, posiekane
- 1 cebula, posiekana
- 1 zielona papryka, posiekana
- 1 świeża zielona papryczka chili, drobno posiekana
- 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
Przygotowanie:
1Rozgrzać patelnię o grubym dnie na średnim ogniu. Wrzucić kaszę perłową i prażyć około 4 minut, cały czas mieszając, aż ziarna zaczną się rumienić i wydawać silny zapach. Natychmiast zdjąć z ognia, przełożyć do płytkiej miski i odstawić.
2Rozgrzać oliwę na średnim ogniu w naczyniu żaroodpornym. Wrzucić białe części dymki, seler naciowy, cebulę i zieloną paprykę. Smażyć około 5 minut, aż warzywa lekko zmiękną, mieszając od czasu do czasu.
3Dodać chili, czosnek, kmin rzymski, tymianek, ziarna pieprzu oraz pieprz kajeński. Smażyć jeszcze 5 minut, często mieszając.
4Dodać do naczynia kaszę perłową i wywar. Doprowadzić do wrzenia, przykryć, zmniejszyć ogień na maleńki i gotować 30-40 minut, aż kasza zmięknie i wchłonie cały wywar.
5Doprawić solą, dodać sok z cytryny. Posypać szczypiorem dymki i podawać z cząstkami cytryny.
Porcja dla:
4 osób