Czas przygotowania:
20 min.
20 min.
Czas gotowania:
75 min.
75 min.
Całkowity czas:
95 min.
95 min.
Kiszona kapusta, która doskonale nadaje się do dań z wieprzowiny i kiełbasy, można też jeść ją samą. Za każdym razem, gdy jakiś przepis wymaga kiszonej kapusty, właśnie takiej używam.
Składniki:
- 115 g masła
- 2 średnie cebule
- 900 g kiszonej kapusty
- 1 puszka (350 ml) gazowanego napoju o smaku coli
- 1/2 szklanki (120 ml) wody
Przygotowanie:
1Roztopić masło w dużej patelni lub w emaliowanym żeliwnym garnku na średnim ogniu i zeszklić na nim cebulę. Dodać kapustę, wlać colę i wymieszać.
2Przykryć, zmniejszyć ogień i gotować na wolnym ogniu przez 1 godzinę, dolewając od 1/2 do 1 szklanki wody, jeśli potrzeba, aby zapobiec przywieraniu. Zdjąć pokrywę i zwiększyć ogień na średni na co najmniej 15 minut, aż większość płynu wyparuje, a kapusta stanie się błyszcząca.
Porcja dla:
12 osób