Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
75 min.
Całkowity czas:
95 min.

Kiszona kapusta, która doskonale nadaje się do dań z wieprzowiny i kiełbasy, można też jeść ją samą. Za każdym razem, gdy jakiś przepis wymaga kiszonej kapusty, właśnie takiej używam.

Składniki:

  • 115 g masła
  • 2 średnie cebule
  • 900 g kiszonej kapusty
  • 1 puszka (350 ml) gazowanego napoju o smaku coli
  • 1/2 szklanki (120 ml) wody

Przygotowanie:

1Roztopić masło w dużej patelni lub w emaliowanym żeliwnym garnku na średnim ogniu i zeszklić na nim cebulę. Dodać kapustę, wlać colę i wymieszać.

2Przykryć, zmniejszyć ogień i gotować na wolnym ogniu przez 1 godzinę, dolewając od 1/2 do 1 szklanki wody, jeśli potrzeba, aby zapobiec przywieraniu. Zdjąć pokrywę i zwiększyć ogień na średni na co najmniej 15 minut, aż większość płynu wyparuje, a kapusta stanie się błyszcząca.

Porcja dla:

12 osób