Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
30 min.
Całkowity czas:
45 min.

Doskonały przepis na tradycyjną hiszpańską tortillę, zwaną też hiszpańskim omletem. Nie znajdziesz bardziej autentycznego przepisu niż ten! Zobacz nasz przepis video z tym daniem!

Składniki:

  • oliwa z oliwek do smażenia
  • 2 zielone papryki, pokrojone wzdłuż na paski
  • sól do smaku
  • 5 ziemniaków, obranych i pokrojonych na plasterki
  • 1 cebula, pokrojona na plasterki
  • 4 jajka, roztrzepane

Przygotowanie:

1Na patelni rozgrzać oliwę. Dodać paprykę, oprószyć solą i smażyć, aż zmięknie. Odłożyć na bok.

2Rozgrzać na patelni sporo oliwy, dodać ziemniaki, cebulę i sól do smaku, smażyć, aż ziemniaki zmiękną i będą złote.

3Łyżką cedzakową wyjąć ziemniaki z patelni i przełożyć do miski. Dodać roztrzepane jajka, dobrze wymieszać całość.

4Na patelni rozgrzać świeżą oliwę i wlać ziemniaki z jajkami. Smażyć na średnim ogniu, aż spód się zetnie.

5Ostrożnie umieścić talerz na wierzchu patelni, tak aby przykryć tortillę, odwrócić patelnię, aby tortilla znalazła się na talerzu i ponownie zsunąć ją ściętą stroną ku górze na patelnię. Smażyć jeszcze przez kilka minut.

6Tortillę podawać na gorąco, udekorowaną podsmażoną wcześniej papryką.

Porcja dla:

6 osób