15 min.
30 min.
45 min.
Doskonały przepis na tradycyjną hiszpańską tortillę, zwaną też hiszpańskim omletem. Nie znajdziesz bardziej autentycznego przepisu niż ten! Zobacz nasz przepis video z tym daniem!
Składniki:
- oliwa z oliwek do smażenia
- 2 zielone papryki, pokrojone wzdłuż na paski
- sól do smaku
- 5 ziemniaków, obranych i pokrojonych na plasterki
- 1 cebula, pokrojona na plasterki
- 4 jajka, roztrzepane
Przygotowanie:
1Na patelni rozgrzać oliwę. Dodać paprykę, oprószyć solą i smażyć, aż zmięknie. Odłożyć na bok.
2Rozgrzać na patelni sporo oliwy, dodać ziemniaki, cebulę i sól do smaku, smażyć, aż ziemniaki zmiękną i będą złote.
3Łyżką cedzakową wyjąć ziemniaki z patelni i przełożyć do miski. Dodać roztrzepane jajka, dobrze wymieszać całość.
4Na patelni rozgrzać świeżą oliwę i wlać ziemniaki z jajkami. Smażyć na średnim ogniu, aż spód się zetnie.
5Ostrożnie umieścić talerz na wierzchu patelni, tak aby przykryć tortillę, odwrócić patelnię, aby tortilla znalazła się na talerzu i ponownie zsunąć ją ściętą stroną ku górze na patelnię. Smażyć jeszcze przez kilka minut.
6Tortillę podawać na gorąco, udekorowaną podsmażoną wcześniej papryką.
Porcja dla:
6 osób