20 min.
35 min.
55 min.
Autentyczny przepis na hiszpańskie „tapas” czyli przystawkę – smażone ziemniaki z tradycyjnym domowym sosem pomidorowym.
Składniki:
- 100 ml oliwy z oliwek extra virgin
- 1 cebula, posiekana
- 1 ząbek czosnku, obrany
- 1 suszona papryczka chili
- 200 g szynki Serrano bez kości, w jednym kawałku
- 2 łyżeczki deserowe papryki
- 2 łyżeczki deserowe mąki pszennej
Przygotowanie:
1W dużym garnku rozgrzać oliwę. Dodać cebulę, czosnek, chili i szynkę. Smażyć przez 10 minut, cały czas mieszając. Dodać paprykę i mąkę. Wymieszać i smażyć przez minutę, uważając, żeby mąka się nie przypaliła. Dodać pomidory, sól i cukier. Zagotować, zmniejszyć ogień, przykryć i dusić przez 10 minut.
2Wyjąć szynkę i odłożyć na bok. Do sosu dodać wino. Zmiksować na gładko (za pomocą ręcznego blendera lub w robocie kuchennym). Gotowy sos odstawić.
3Mocno rozgrzać oliwę w garnku lub we frytkownicy (do temperatury około 180 stopni C, nie może dymić!) Smażyć ziemniaki na złoty kolor. Wyjąć z oliwy, odsączyć w koszyczku, a następnie na papierowym ręczniku.
4Oprószyć solą i natychmiast podawać z sosem pomidorowym.
Porcja dla:
4 osób