Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
35 min.
Całkowity czas:
55 min.

Autentyczny przepis na hiszpańskie „tapas” czyli przystawkę – smażone ziemniaki z tradycyjnym domowym sosem pomidorowym.

Składniki:

  • 100 ml oliwy z oliwek extra virgin
  • 1 cebula, posiekana
  • 1 ząbek czosnku, obrany
  • 1 suszona papryczka chili
  • 200 g szynki Serrano bez kości, w jednym kawałku
  • 2 łyżeczki deserowe papryki
  • 2 łyżeczki deserowe mąki pszennej

Przygotowanie:

1W dużym garnku rozgrzać oliwę. Dodać cebulę, czosnek, chili i szynkę. Smażyć przez 10 minut, cały czas mieszając. Dodać paprykę i mąkę. Wymieszać i smażyć przez minutę, uważając, żeby mąka się nie przypaliła. Dodać pomidory, sól i cukier. Zagotować, zmniejszyć ogień, przykryć i dusić przez 10 minut.

2Wyjąć szynkę i odłożyć na bok. Do sosu dodać wino. Zmiksować na gładko (za pomocą ręcznego blendera lub w robocie kuchennym). Gotowy sos odstawić.

3Mocno rozgrzać oliwę w garnku lub we frytkownicy (do temperatury około 180 stopni C, nie może dymić!) Smażyć ziemniaki na złoty kolor. Wyjąć z oliwy, odsączyć w koszyczku, a następnie na papierowym ręczniku.

4Oprószyć solą i natychmiast podawać z sosem pomidorowym.

Porcja dla:

4 osób