Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
50 min.
Całkowity czas:
70 min.

Ratatouille można podawać na zimno lub na ciepło jako dodatek do różnych rodzajów mięsa, ryb, warzyw, a nawet do jajek. Można go też jeść tak, jak jest, z kromką chleba i kawałkiem sera. Bakłażana i cukinii nie trzeba obierać. Zobacz nasz video przepis z tą potrawą.

Składniki:

  • 3 ząbki czosnku, zgniecione
  • 3 cebule, drobno posiekane
  • 3 bakłażany, obrane i pokrojone w kostkę
  • 6 cukinii, obranych i pokrojonych w kostkę
  • 3 czerwone papryki, pokrojone w kostkę

Przygotowanie:

1W rondlu o grubym dnie rozgrzać oliwę na średnim ogniu. Podsmażyć czosnek z cebulą. Dodać pozostałe warzywa (nie dodawać passaty) i dusić na małym ogniu przez 30 minut, mieszając od czasu do czasu.

2Dodać pomidory i dusić jeszcze przez 10 minut. Doprawić solą i pieprzem. Przed podaniem posypać posiekaną bazylią.

Porcja dla:

8 osób