Czas przygotowania:
30 min.
30 min.
Czas gotowania:
20 min.
20 min.
Całkowity czas:
50 min.
50 min.
Danie wcale nie tak pracochłonne jak by się mogło wydawać. Będzie jeszcze szybciej jeśli wykorzystamy ziemniaki, które zostały z poprzedniego obiadu. Zamiast moreli można dodać śliwki.
Składniki:
- 1/2 kg ziemniaków
- 1 jajko
- sól do smaku
- 250 g mąki pszennej
- 1/2 kg moreli lub śliwek
Przygotowanie:
1Ugotowane ziemniaki przepuścić przez maszynkę. Dodać jajko, sól i mąkę, zagnieść jednolite ciasto.
2Na stolnicy oprószonej mąką uformować z ciasta wałek o średnicy 3 cm i pokroić go na 3 cm kawałki. Każdy kawałek spłaszczyć, na środku kłaść owoc i zlepiać dokładnie brzegi formując kulki.
3W dużym garnku zagotować osoloną wodę. Knedle wrzucać partiami i gotować przez około 5 minut. Wyjmować łyżką cedzakową i podawać.
Porcja dla:
6 osób