Czas przygotowania:
30 min.
Czas gotowania:
20 min.
Całkowity czas:
50 min.

Danie wcale nie tak pracochłonne jak by się mogło wydawać. Będzie jeszcze szybciej jeśli wykorzystamy ziemniaki, które zostały z poprzedniego obiadu. Zamiast moreli można dodać śliwki.

Składniki:

  • 1/2 kg ziemniaków
  • 1 jajko
  • sól do smaku
  • 250 g mąki pszennej
  • 1/2 kg moreli lub śliwek

Przygotowanie:

1Ugotowane ziemniaki przepuścić przez maszynkę. Dodać jajko, sól i mąkę, zagnieść jednolite ciasto.

2Na stolnicy oprószonej mąką uformować z ciasta wałek o średnicy 3 cm i pokroić go na 3 cm kawałki. Każdy kawałek spłaszczyć, na środku kłaść owoc i zlepiać dokładnie brzegi formując kulki.

3W dużym garnku zagotować osoloną wodę. Knedle wrzucać partiami i gotować przez około 5 minut. Wyjmować łyżką cedzakową i podawać.

Porcja dla:

6 osób