30 min.
25 min.
55 min.
Kofty – pycha!!!! Szaszłyki z mielonej wieprzowiny pieczone w piekarniku z pysznym jogurtowym, miętowym sosem tzatziki.
Składniki:
- patyczki do szaszłyków
- łyżeczka oliwy z oliwek
- 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowego (szynka lub łopatka)
- 1 cebula, posiekana
- pęk zielonej pietruszki, posiekany
- 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
- szczypta imbiru
- szczypta chili w proszku
- kolendra
- łyżeczka papryki słodkiej
- sól
- pieprz
- pół kostki bulionowej
- pół szklanki ciepłej wody
Przygotowanie:
1Na początek przygotuj sobie patyczki, na które nabijesz kofty – namocz około 6 patyczków w wodzie na około 10 minut, następnie wytrzyj je papierowym ręcznikiem i posmaruj oliwą.
2Mięso włóż do miski, dodaj posiekaną cebulę, posiekaną pietruszkę, przeciśnięty czosnek, dopraw imbirem, chili, kolendrą, papryką, solą i pieprzem.
3Rozpuść pół kostki bulionowej w ciepłej wodzie – dzięki temu mięso będzie bardziej soczyste. Taką metodę stosuję nawet przy klasycznych kotletach mielonych – zamiast jajka dodaje bulion i kurcze….o niebo lepsze –spróbujcie!
4Wracam do dalszej części przepisu – dodaj rozpuszczony bulion do mięsa i wymieszaj wszystkie składniki bardzo dokładnie, uformuj kulki, nabij na patyczek i nadaj im podłużny kształt.
5Tak uformowane kofty włóż do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C i piecz na papierze do pieczenia około 15 minut. Po 15 minutach obróć kofty i piecz jeszcze 10 minutek.
6Do jogurtu typu greckiego dodaj pokrojony w drobną kosteczkę ogórek (z ogórka usuń nasiona), przeciśnięty czosnek, posiekaną mięte, sól i pieprz (najlepiej grubo mielony) – wymieszaj i odstaw do lodówki na pół godzinki.
Porcja dla:
2 osób