Czas przygotowania:
30 min.
Czas gotowania:
25 min.
Całkowity czas:
55 min.

Kofty – pycha!!!! Szaszłyki z mielonej wieprzowiny pieczone w piekarniku z pysznym jogurtowym, miętowym sosem tzatziki.

Składniki:

  • patyczki do szaszłyków
  • łyżeczka oliwy z oliwek
  • 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowego (szynka lub łopatka)
  • 1 cebula, posiekana
  • pęk zielonej pietruszki, posiekany
  • 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • szczypta imbiru
  • szczypta chili w proszku
  • kolendra
  • łyżeczka papryki słodkiej
  • sól
  • pieprz
  • pół kostki bulionowej
  • pół szklanki ciepłej wody

Przygotowanie:

1Na początek przygotuj sobie patyczki, na które nabijesz kofty – namocz około 6 patyczków w wodzie na około 10 minut, następnie wytrzyj je papierowym ręcznikiem i posmaruj oliwą.

2Mięso włóż do miski, dodaj posiekaną cebulę, posiekaną pietruszkę, przeciśnięty czosnek, dopraw imbirem, chili, kolendrą, papryką, solą i pieprzem.

3Rozpuść pół kostki bulionowej w ciepłej wodzie – dzięki temu mięso będzie bardziej soczyste. Taką metodę stosuję nawet przy klasycznych kotletach mielonych – zamiast jajka dodaje bulion i kurcze….o niebo lepsze –spróbujcie!

4Wracam do dalszej części przepisu – dodaj rozpuszczony bulion do mięsa i wymieszaj wszystkie składniki bardzo dokładnie, uformuj kulki, nabij na patyczek i nadaj im podłużny kształt.

5Tak uformowane kofty włóż do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C i piecz na papierze do pieczenia około 15 minut. Po 15 minutach obróć kofty i piecz jeszcze 10 minutek.

6Do jogurtu typu greckiego dodaj pokrojony w drobną kosteczkę ogórek (z ogórka usuń nasiona), przeciśnięty czosnek, posiekaną mięte, sól i pieprz (najlepiej grubo mielony) – wymieszaj i odstaw do lodówki na pół godzinki.

Porcja dla:

2 osób