25 min.
60 min.
85 min.
Ten pyszny kolorowy chlebek jest wilgotny i można go jeść bez masła. Jest bogaty w przeciwutleniacze, witaminy i mikroelementy, więc bardzo polecamy go jako zdrowe drugie śniadanie.
Składniki:
- 340 g dyni, pokrojonej w kostkę
- 150 g płynnego miodu plus 2 łyżeczki do posmarowania
- 85 g rodzynek sułtanek
- 150 g mąki białej
- 150 g mąki razowej
Przygotowanie:
1Rozgrzać piekarnik do temperatury 180°C. Wyłożyć blachę do keksu o wadze 900 g papierem do pieczenia.
2Gotować dynię na parze lub w odrobinie wrzątku 10 minut, aż zrobi się miękka. Starannie odsączyć, a potem ubić ubijaczką do ziemniaków na gładkie purée. Dodać miód oraz sułtanki i starannie wymieszać.
3Przesiać oba gatunki mąki i ziele angielskie do miski. Wrzucić otręby, które pozostały na dnie sita. Dodać masło i rozetrzeć z mąką palcami, aż ciasto będzie przypominać bułkę tartą.
4Dodać purée z dyni i starannie utrzeć drewnianą łyżką. Przełożyć ciasto do przygotowanej blachy i wygładzić. Posypać pestkami dyni. Piec 50-60 minut, aż chlebek wyrośnie, przyrumieni się i stwardnieje.
5Odstawić ciasto w blasze na 10 minut, by nieco przestygło, a następnie przełożyć na metalową kratkę. Posmarować wciąż ciepły bochenek 2 łyżeczkami miodu. Chlebek smakuje najlepiej, kiedy jest jeszcze trochę ciepły oraz w kilka godzin po upieczeniu.
Porcja dla:
1 osoby