35 min.
25 min.
60 min.
Kotlety ziemniaczano-porowe z dodatkiem sera i świeżych ziół, podane z dużymi, pieczonymi pomidorami i sałatą, to pożywny posiłek wegetariański. Należy użyć mączystych odmian ziemniaków oraz dojrzałego cheddara lub innego twardego, ostrego sera, który nadaje się do starcia.
Składniki:
- 900 g mączystych ziemniaków, wyszorowanych
- 1 duży por (ok. 225 g), pokrojony w plasterki
- 2 łyżki półtłustego mleka
- 2 łyżeczki musztardy z ziarnami gorczycy
- 85 g dojrzałego sera cheddar, startego
- 5 łyżek natki pietruszki, posiekanej
Przygotowanie:
1Przekroić duże ziemniaki na połówki lub ćwiartki. Zagotować duży garnek wody, wrzucić ziemniaki, ponownie doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień i gotować 15 minut, aż będą miękkie. Na 5 minut przed końcem gotowania wrzucić pora.
2Starannie odsączyć warzywa, rozłożyć na tacy i pozostawić do ostygnięcia, rozgrzać piekarnik do temperatury 220°C.
3Gdy ziemniaki nie będą już parzyć, obrać je i włożyć do dużej miski razem z porem. Rozgnieść widelcem, dodać mleko, musztardę, ser, natkę pietruszki oraz tymianek i wymieszać.
4Podzielić masę na 8 porcji. Uformować z każdej z nich kulkę, rozgnieść ją na posypanej mąką powierzchni tak, aby powstał płaski kotlet o średnicy 9 cm i grubości 3 cm.
5Rozłożyć kotlety na czystej tacy lub półmisku, posmarować ubitym jajkiem i posypać połową bułki tartej. Przewrócić na drugą stronę i ponownie pokryć jajkiem i bułką. Przełożyć je na delikatnie wysmarowany papier do pieczenia i piec 15 minut.
6Ułożyć połówki pomidorów w żaroodpornym naczyniu rozciętą stroną do góry. Posmarować czosnkową oliwą i posypać resztą bułki tartej.
7Ostrożnie przewrócić kotlety ziemniaczane na drugą stronę płaskim nożem do ryb albo łopatką. Wstawić do piekarnika również pomidory i piec jeszcze 10 minut, aż kotlety się przyrumienią. Podawać gorące.
Porcja dla:
4 osób