Czas przygotowania:
20 min.
20 min.
Czas gotowania:
30 min.
30 min.
Całkowity czas:
50 min.
50 min.
Te kotlety przyrządzam jak zostanie mi puree ziemniaczane z poprzedniego dnia. Smaczne i szybkie, choć oczywiście można ugotować ziemniaki na świeżo!
Składniki:
- 200 g brokułów
- 3-4 ugotowane ziemniaki
- 1 cebula
- olej do smażenia
- 1 ząbek czosnku
- 1 jajko
- 1-2 łyżki mąki
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
1Brokuły ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić. Rozgnieść z ziemniakami na puree.
2Cebulę posiekać i podsmażyć na oleju. Dodać do puree razem z wyciśniętym przez praskę czosnkiem, jajkiem i mąką. Wyrobić na jednolitą masę. Doprawić do smaku.
3Z masy formować małe kotlety i smażyć na rozgrzanym oleju przez 3-5 minut z każdej strony.
Porcja dla:
4 osób