Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
30 min.
Całkowity czas:
50 min.

Te kotlety przyrządzam jak zostanie mi puree ziemniaczane z poprzedniego dnia. Smaczne i szybkie, choć oczywiście można ugotować ziemniaki na świeżo!

Składniki:

  • 200 g brokułów
  • 3-4 ugotowane ziemniaki
  • 1 cebula
  • olej do smażenia
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 jajko
  • 1-2 łyżki mąki
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

1Brokuły ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić. Rozgnieść z ziemniakami na puree.

2Cebulę posiekać i podsmażyć na oleju. Dodać do puree razem z wyciśniętym przez praskę czosnkiem, jajkiem i mąką. Wyrobić na jednolitą masę. Doprawić do smaku.

3Z masy formować małe kotlety i smażyć na rozgrzanym oleju przez 3-5 minut z każdej strony.

Porcja dla:

4 osób