Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
15 min.
Całkowity czas:
60 min.

Lekkie i chrupiące krążki cebuli. Usmażone w cieście zrobionym na ulubionym piwie wciągają niczym nałóg!

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 2 jajka; żółtka oddzielić od białek
  • 1 szklanka piwa
  • 4 łyżki roztopionego masła
  • sól do smaku
  • 3 duże cebule pokrojone w krążki
  • 2 l oleju do smażenia

Przygotowanie:

1Przesiać mąkę do dużej miski. W innej dużej misce roztrzepać żółtka i wymieszać z piwem, masłem i solą. Odsypać 1 szklankę mąki do obtaczania cebuli. Pozostałą mąkę dodać do żółtek z piwem i dobrze wymieszać. Pozostawić ciasto, żeby odpoczęło przez 30 do 60 minut.

2Nagrzać frytkownicę do 190°C lub dobrze nagrzać patelnię do smażenia w głębokim oleju.

3W małej misce ubić na sztywno białka i delikatnie połączyć je z ciastem.

4Obtoczyć każdy krążek cebuli w mące, a następnie zanurzyć w cieście.

5Smażyć panierowane krążki po kilka na raz w głębokim oleju, aż nabiorą złotego koloru. Przed podaniem odsączyć na papierowym ręczniku.

Porcja dla:

6 osób