Czas przygotowania:
15 min.
15 min.
Czas gotowania:
15 min.
15 min.
Całkowity czas:
60 min.
60 min.
Lekkie i chrupiące krążki cebuli. Usmażone w cieście zrobionym na ulubionym piwie wciągają niczym nałóg!
Składniki:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 2 jajka; żółtka oddzielić od białek
- 1 szklanka piwa
- 4 łyżki roztopionego masła
- sól do smaku
- 3 duże cebule pokrojone w krążki
- 2 l oleju do smażenia
Przygotowanie:
1Przesiać mąkę do dużej miski. W innej dużej misce roztrzepać żółtka i wymieszać z piwem, masłem i solą. Odsypać 1 szklankę mąki do obtaczania cebuli. Pozostałą mąkę dodać do żółtek z piwem i dobrze wymieszać. Pozostawić ciasto, żeby odpoczęło przez 30 do 60 minut.
2Nagrzać frytkownicę do 190°C lub dobrze nagrzać patelnię do smażenia w głębokim oleju.
3W małej misce ubić na sztywno białka i delikatnie połączyć je z ciastem.
4Obtoczyć każdy krążek cebuli w mące, a następnie zanurzyć w cieście.
5Smażyć panierowane krążki po kilka na raz w głębokim oleju, aż nabiorą złotego koloru. Przed podaniem odsączyć na papierowym ręczniku.
Porcja dla:
6 osób