Kremowy sos grzybowy

Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
45 min.
Całkowity czas:
65 min.

Wytrawny, kremowy sos grzybowy. Dodaję do niego czosnek, białe wino i natkę pietruszki. Doskonale pasuje do placków ziemniaczanych albo z kaszą gryczaną.

Składniki:

  • 0,5 kg grzybów (podgrzybków, kurek, prawdziwków, maślaków, kozaków)
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 średnia cebula
  • 2 łyżki masła
  • 200 ml białego wytrawnego wina

Przygotowanie:

1Grzyby myjemy i czyścimy dokładnie z ewentualnych zanieczyszczeń.

2Zalewamy je „po kapelusze” w garnku i obgotowujemy na małym ogniu przez 5 minut.

3Grzyby odcedzamy i przelewamy zimna wodą.

4Siekamy w kostkę cebulę i szklimy na 2 łyżkach masła.

5Dodajemy grzyby i duśmy na małym ogniu przez 10 minut. Wyciskamy ząbek czosnku, dodajemy do smaku sól i pieprz.

6Podkręcamy ogień i wlewamy białe wino cały czas delikatnie mieszając nasz sos. Redukujemy sos na średnim ogniu około 5-7 minut.

7Do 150 ml śmietany wlewamy 5 łyżeczek naszego sosu grzybowego, mieszamy, a następnie wlewamy całość do sosu grzybowego energicznie całość mieszając.

8Dusimy wszystko około 2-3 minuty do połączenia smaków.

9Natkę pietruszki drobno siekamy i grubo posypujemy sos grzybowy.

Porcja dla:

4 osób