20 min.
45 min.
65 min.
Wytrawny, kremowy sos grzybowy. Dodaję do niego czosnek, białe wino i natkę pietruszki. Doskonale pasuje do placków ziemniaczanych albo z kaszą gryczaną.
Składniki:
- 0,5 kg grzybów (podgrzybków, kurek, prawdziwków, maślaków, kozaków)
- 1 ząbek czosnku
- 1 średnia cebula
- 2 łyżki masła
- 200 ml białego wytrawnego wina
Przygotowanie:
1Grzyby myjemy i czyścimy dokładnie z ewentualnych zanieczyszczeń.
2Zalewamy je „po kapelusze” w garnku i obgotowujemy na małym ogniu przez 5 minut.
3Grzyby odcedzamy i przelewamy zimna wodą.
4Siekamy w kostkę cebulę i szklimy na 2 łyżkach masła.
5Dodajemy grzyby i duśmy na małym ogniu przez 10 minut. Wyciskamy ząbek czosnku, dodajemy do smaku sól i pieprz.
6Podkręcamy ogień i wlewamy białe wino cały czas delikatnie mieszając nasz sos. Redukujemy sos na średnim ogniu około 5-7 minut.
7Do 150 ml śmietany wlewamy 5 łyżeczek naszego sosu grzybowego, mieszamy, a następnie wlewamy całość do sosu grzybowego energicznie całość mieszając.
8Dusimy wszystko około 2-3 minuty do połączenia smaków.
9Natkę pietruszki drobno siekamy i grubo posypujemy sos grzybowy.
Porcja dla:
4 osób