Czas przygotowania:
15 min.
15 min.
Czas gotowania:
20 min.
20 min.
Całkowity czas:
35 min.
35 min.
Gęsty, kremowy sos, który wspaniale uzupełni Twój ulubiony makaron. Przepis łatwo podwoić lub potroić, jeśli potrzebne są więcej niż 2 porcje. Podawać z ulubionym makaronem.
Składniki:
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka cebuli drobno pokrojonej w kostkę
- 70 g wędzonego łososia pokrojonego w kostkę
- 60 ml wódki
- 60 ml (1/4 szkl.) słodkiej śmietanki do ubijania
- 45 g drobno posiekanych pomidorów
Przygotowanie:
1W dużym garnku na maśle podsmażyć cebulę z wędzonym łososiem. Gdy z garnka zaczyna lekko lecieć dym, odsunąć garnek z dala od źródła ciepła i dodać wódkę.
2Gdy wódka się wypali, położyć garnek z powrotem na ogniu i wmieszać pomidory, sos pomidorowy i śmietanę kremówkę.
3Doprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową i ostrą papryką. Gotować tak długo, aby sos osiągnął pożądaną konsystencję; podawać.
Porcja dla:
2 osób