Czas przygotowania:
30 min.
30 min.
Czas gotowania:
30 min.
30 min.
Całkowity czas:
90 min.
90 min.
Podsmażane naleśniki z nadzieniem ze szpinaku i szynki, dobrze smakują również na zimno. Można je serwować jako danie obiadowe, albo jako przekąska na imprezy!
Składniki:
- 200 g mąki
- 2 jajka
- 150 ml mleka
- 150 ml wody
- szczypta soli
- olej do smażenia naleśników
- 1 mała cebula
- 1 łyżka masła
- 200 g szpinaku mrożonego lub świeżego
- 1 ząbek czosnku
- 10 plasterków szynki
- 10 plasterków żółtego sera
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
1Mąkę przesiać do wysokiego naczynia, dodać 2 jajka, mleko, wodę i sól, składniki dokładnie wymieszać i odstawić na 30 minut.
2Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę, zeszklić na maśle.
3Do cebuli dodać rozmrożony lub świeży szpinak, wcisnąć ząbek czosnku, składniki wymieszać doprawić do smaku solą i pieprzem.
4Na rozgrzanym oleju smażyć cienkie naleśniki.
5Na każdym naleśniku rozkładać kolejno szynkę, plasterek sera i cienką warstwę szpinaku, zawinąć krokiety.
6Zawinięte krokiety obtoczyć w roztrzepanym jajku i bułce tartej, smażyć na rozgrzanym oleju aż bułka się przyrumieni.
Porcja dla:
10 osób