Czas przygotowania:
30 min.
Czas gotowania:
30 min.
Całkowity czas:
90 min.

Podsmażane naleśniki z nadzieniem ze szpinaku i szynki, dobrze smakują również na zimno. Można je serwować jako danie obiadowe, albo jako przekąska na imprezy!

Składniki:

  • 200 g mąki
  • 2 jajka
  • 150 ml mleka
  • 150 ml wody
  • szczypta soli
  • olej do smażenia naleśników
  • 1 mała cebula
  • 1 łyżka masła
  • 200 g szpinaku mrożonego lub świeżego
  • 1 ząbek czosnku
  • 10 plasterków szynki
  • 10 plasterków żółtego sera
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

1Mąkę przesiać do wysokiego naczynia, dodać 2 jajka, mleko, wodę i sól, składniki dokładnie wymieszać i odstawić na 30 minut.

2Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę, zeszklić na maśle.

3Do cebuli dodać rozmrożony lub świeży szpinak, wcisnąć ząbek czosnku, składniki wymieszać doprawić do smaku solą i pieprzem.

4Na rozgrzanym oleju smażyć cienkie naleśniki.

5Na każdym naleśniku rozkładać kolejno szynkę, plasterek sera i cienką warstwę szpinaku, zawinąć krokiety.

6Zawinięte krokiety obtoczyć w roztrzepanym jajku i bułce tartej, smażyć na rozgrzanym oleju aż bułka się przyrumieni.

Porcja dla:

10 osób