Czas przygotowania:
30 min.
Czas gotowania:
30 min.
Całkowity czas:
60 min.

Soczyste ziarna kukurydzy to znakomity dodatek do gęstego ciasta przyprawionego świeżą kolendrą i smażonego na patelni. Podane z rukwią wodną i sosem jogurtowym placuszki można przygotować naprawdę szybko.

Składniki:

  • 140 g mąki
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 150 ml mleka
  • 2 duże jajka, roztrzepane
  • 400 g mrożonej kukurydzy (rozmrożonej i odcedzonej)
  • 3 cebulki dymki, drobno posiekane
  • 1 świeża czerwona papryczka chili, drobno posiekana
  • 3 czubate łyżki świeżej kolendry, posiekanej
  • pieprz
  • 1 łyżka oleju słonecznikowego
  • 115 g rukwi wodnej

Przygotowanie:

1Przygotować sos jogurtowy. W niewielkiej miseczce wymieszać jogurt z posiekaną dymką, miętą i skórką z limonki. Przykryć i wstawić do lodówki. Zachować sok z limonki.

2Mąkę i proszek do pieczenia przesiać do jednego naczynia. Zrobić wgłębienie na środku, wlać do niego mleko i jajka. Rozmieszać mleko z jajkami drewnianą łyżką, a następnie stopniowo wymieszać z mąką. Wyrabiać łyżką, aż powstanie gładkie i gęste ciasto.

3Dodać do ciasta kukurydzę, dymkę, chili i kolendrę, przyprawić pieprzem do smaku. Dokładnie wymieszać.

4Rozgrzać i posmarować olejem dużą patelnię o grubym dnie. Nakładać ciasto na patelnię łyżką. Smażyć naraz 4 placuszki na średnim ogniu przez 2 minut, aż spód zetnie się i zrumieni.

5Przewrócić placuszki szpatułką na drugą stronę, smażyć przez kolejne 2 minuty. Zdjąć z patelni i osączyć na papierowym ręczniku. Przykryć, aby nie wystygły w czasie smażenia pozostałych. W razie potrzeby dodawać na patelnię nieco oleju.

6Rozłożyć rukiew wodną na 6 talerzach, skropić sokiem z limonki. Ułożyć placuszki na wierzchu. Podawać gorące, polane sosem jogurtowym.

Porcja dla:

6 osób