30 min.
30 min.
60 min.
Soczyste ziarna kukurydzy to znakomity dodatek do gęstego ciasta przyprawionego świeżą kolendrą i smażonego na patelni. Podane z rukwią wodną i sosem jogurtowym placuszki można przygotować naprawdę szybko.
Składniki:
- 140 g mąki
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 150 ml mleka
- 2 duże jajka, roztrzepane
- 400 g mrożonej kukurydzy (rozmrożonej i odcedzonej)
- 3 cebulki dymki, drobno posiekane
- 1 świeża czerwona papryczka chili, drobno posiekana
- 3 czubate łyżki świeżej kolendry, posiekanej
- pieprz
- 1 łyżka oleju słonecznikowego
- 115 g rukwi wodnej
Przygotowanie:
1Przygotować sos jogurtowy. W niewielkiej miseczce wymieszać jogurt z posiekaną dymką, miętą i skórką z limonki. Przykryć i wstawić do lodówki. Zachować sok z limonki.
2Mąkę i proszek do pieczenia przesiać do jednego naczynia. Zrobić wgłębienie na środku, wlać do niego mleko i jajka. Rozmieszać mleko z jajkami drewnianą łyżką, a następnie stopniowo wymieszać z mąką. Wyrabiać łyżką, aż powstanie gładkie i gęste ciasto.
3Dodać do ciasta kukurydzę, dymkę, chili i kolendrę, przyprawić pieprzem do smaku. Dokładnie wymieszać.
4Rozgrzać i posmarować olejem dużą patelnię o grubym dnie. Nakładać ciasto na patelnię łyżką. Smażyć naraz 4 placuszki na średnim ogniu przez 2 minut, aż spód zetnie się i zrumieni.
5Przewrócić placuszki szpatułką na drugą stronę, smażyć przez kolejne 2 minuty. Zdjąć z patelni i osączyć na papierowym ręczniku. Przykryć, aby nie wystygły w czasie smażenia pozostałych. W razie potrzeby dodawać na patelnię nieco oleju.
6Rozłożyć rukiew wodną na 6 talerzach, skropić sokiem z limonki. Ułożyć placuszki na wierzchu. Podawać gorące, polane sosem jogurtowym.
Porcja dla:
6 osób