Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
25 min.
Całkowity czas:
35 min.

Pyszny sos z kurek, który można jeść solo lub z makaronem. Kurki duszone z cebulką i koperkiem w śmietanie.

Składniki:

  • 350 g kurek
  • 2 łyżki masła
  • 1 średnia cebula, posiekana
  • 1 pęczek świeżego koperku, posiekany
  • 200 ml śmietany kremówki 30%
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

1Kurki przebrać, włożyć do zimnej wody, a następnie wyjąć je łyżką cedzakową. Sparzyć wrzątkiem.

2Na patelni rozgrzać masło i dodać cebulę. Smażyć przez kilka minut, a następnie dodać odsączone kurki i koperek. Dusić przez kilka minut aż koperek puści aromat.

3Dodać słodką śmietankę i dusić przez około 15 minut na małym ogniu, aż sos zgęstnieje. Na koniec doprawić solą i pieprzem.

Porcja dla:

2 osób