Czas przygotowania:
10 min.
10 min.
Czas gotowania:
25 min.
25 min.
Całkowity czas:
35 min.
35 min.
Pyszny sos z kurek, który można jeść solo lub z makaronem. Kurki duszone z cebulką i koperkiem w śmietanie.
Składniki:
- 350 g kurek
- 2 łyżki masła
- 1 średnia cebula, posiekana
- 1 pęczek świeżego koperku, posiekany
- 200 ml śmietany kremówki 30%
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
1Kurki przebrać, włożyć do zimnej wody, a następnie wyjąć je łyżką cedzakową. Sparzyć wrzątkiem.
2Na patelni rozgrzać masło i dodać cebulę. Smażyć przez kilka minut, a następnie dodać odsączone kurki i koperek. Dusić przez kilka minut aż koperek puści aromat.
3Dodać słodką śmietankę i dusić przez około 15 minut na małym ogniu, aż sos zgęstnieje. Na koniec doprawić solą i pieprzem.
Porcja dla:
2 osób