Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
40 min.
Całkowity czas:
55 min.

Leczo to tradycyjne danie z kuchni węgierskiej, z pomidorów i papryki. W mojej wersji z dodatkiem pysznych kurek.

Składniki:

  • 300 g kurek
  • 2 cebule
  • 2 pomidory
  • 1 czerwona papryka
  • 3 łyżki klarowanego masła
  • 1 łyżeczka soli

Przygotowanie:

1Kurki oczyścić, umyć i pokroić. Cebulę drobno posiekać. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Paprykę pokroić w kostkę.

2Do rozgrzanego woka włożyć masło i kolejno dodawać cebulę, kurki, paprykę i pomidory. Dodać przyprawy i wymieszać. Dusić pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając.

3Na końcu dodać czosnek i ketchup, wymieszać.

Porcja dla:

4 osób