Czas przygotowania:
15 min.
15 min.
Czas gotowania:
40 min.
40 min.
Całkowity czas:
55 min.
55 min.
Leczo to tradycyjne danie z kuchni węgierskiej, z pomidorów i papryki. W mojej wersji z dodatkiem pysznych kurek.
Składniki:
- 300 g kurek
- 2 cebule
- 2 pomidory
- 1 czerwona papryka
- 3 łyżki klarowanego masła
- 1 łyżeczka soli
Przygotowanie:
1Kurki oczyścić, umyć i pokroić. Cebulę drobno posiekać. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Paprykę pokroić w kostkę.
2Do rozgrzanego woka włożyć masło i kolejno dodawać cebulę, kurki, paprykę i pomidory. Dodać przyprawy i wymieszać. Dusić pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając.
3Na końcu dodać czosnek i ketchup, wymieszać.
Porcja dla:
4 osób