Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
20 min.
Całkowity czas:
35 min.

To proste do przyrządzenia purée zawdzięcza aromat listkom laurowym. Zamiast masła dodajemy oliwę z oliwek extra virgin.

Składniki:

  • 125 ml mleka
  • 1 liść laurowy
  • 900 g mącznych ziemniaków, pokrojonych na kawałki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

1Wlać mleko do rondelka. Dodać liść laurowy i szczyptę soli. Podgrzewać powoli, aż osiągnie granicę wrzenia. Zdjąć z ognia i odstawić, by przesiąkło aromatem liścia laurowego.

2Włożyć ziemniaki do rondla i zalać wrzątkiem tak, by znajdowały się 5 cm pod powierzchnią wody. Doprowadzić ponownie do wrzenia, a następnie zmniejszyć ogień i gotować 15-20 minut, aż ziemniaki będą bardzo miękkie.

3Odlać ziemniaki, potrząsając cedzakiem lub sitkiem, by starannie odsączyć je z wody. Przełożyć z powrotem do rondla. Wyjąć z mleka liść laurowy i zalać ziemniaki.

4Utłuc jednolite purée. Dodać oliwę, doprawić solą i pieprzem do smaku, wymieszać. Podawać natychmiast.

Porcja dla:

4 osób