15 min.
20 min.
35 min.
To proste do przyrządzenia purée zawdzięcza aromat listkom laurowym. Zamiast masła dodajemy oliwę z oliwek extra virgin.
Składniki:
- 125 ml mleka
- 1 liść laurowy
- 900 g mącznych ziemniaków, pokrojonych na kawałki
- 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
- sól i pieprz
Przygotowanie:
1Wlać mleko do rondelka. Dodać liść laurowy i szczyptę soli. Podgrzewać powoli, aż osiągnie granicę wrzenia. Zdjąć z ognia i odstawić, by przesiąkło aromatem liścia laurowego.
2Włożyć ziemniaki do rondla i zalać wrzątkiem tak, by znajdowały się 5 cm pod powierzchnią wody. Doprowadzić ponownie do wrzenia, a następnie zmniejszyć ogień i gotować 15-20 minut, aż ziemniaki będą bardzo miękkie.
3Odlać ziemniaki, potrząsając cedzakiem lub sitkiem, by starannie odsączyć je z wody. Przełożyć z powrotem do rondla. Wyjąć z mleka liść laurowy i zalać ziemniaki.
4Utłuc jednolite purée. Dodać oliwę, doprawić solą i pieprzem do smaku, wymieszać. Podawać natychmiast.
Porcja dla:
4 osób