Czas przygotowania:
10 min.
10 min.
Całkowity czas:
15 min.
15 min.
Jest to bardzo prosty i pyszny dodatek do dań. Poznałam ten przepis w czasie pobytu we Francji od starszej pani znad Morza Śródziemnego. Jest to zawsze wielki przebój!
Składniki:
- 5 świeżych pomidorów
- 5 szalotek grubo posiekanych
- 120 ml (1/2 szklanki) oliwy z oliwek
- 60 ml (1/4 szklanki) octu balsamicznego
- 1 bułka paryska do maczania
Przygotowanie:
1Umyte pomidory bez gniazd szypułkowych pokroić w plasterki i ułożyć na talerzu lub półmisku. Posypać posiekaną szalotką. Oliwę wymieszać widelcem z octem balsamicznym i polać tym pomidory. Przed podaniem wstawić na 5 minut do lodówki albo trzymać w lodówce pod przykryciem nawet do 3 dni. Jeść z bułką paryską, maczając ją w marynacie po zjedzonych pomidorach.
Porcja dla:
6 osób