Czas przygotowania:
15 min.
Całkowity czas:
495 min.

Pyszny likier ze słodkiej śmietanki, który smakuje jak Baileys. Najlepiej smakuje lekko schłodzony podany z kostkami lodu. Można nim też polać desery lub dodać do kawy. Zawiera surowe jajka, więc kobiety ciężarne i osoby starsze powinny go unikać.

Składniki:

  • 3 jajka
  • 1 puszka (400 g) słodzonego skondensowanego mleka
  • 3 łyżki syropu czekoladowego
  • 2,5 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • 480 ml śmietanki do kawy
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego
  • 1 i 1/4 szklanki (295 ml) brandy

Przygotowanie:

1W blenderze miksować przez 3 minuty jajka z mlekiem skondensowanym, syropem i kawą.

2Dodać śmietankę, ekstrakt waniliowy i migdałowy i brandy, miksować przez 12 minut, a następnie wstawić do lodówki na całą noc.

3Następnego dnia przecedzić przez etaminę lub gęstą gazę i podawać.

Porcja dla:

24 osób