Czas przygotowania:
30 min.
Czas gotowania:
20 min.
Całkowity czas:
50 min.

Wspaniała kombinacja łososia zapiekanego z warstwą aromatycznego pesto pozostawia niezapomniany smak!

Składniki:

  • duży pęczek bazylii
  • 3 ząbki czosnku
  • garść orzeszków piniowych
  • 3/4 szklanki startego parmezanu
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 30 dkg filetu z łososia
  • 1 pomidor

Przygotowanie:

1Do przygotowania pesto potrzebny jest duży, bardzo ostry nóż. Partiami zaczynamy siekać bazylię z czosnkiem.

2Stopniowo dodajemy orzeszki piniowe drobniutko siekając. Uważamy na palce!!!

3Dodajemy starty parmezan i dodatkowo razem siekamy z pozostałymi składnikami.

4Miksturę mieszamy dokładnie z oliwą z oliwek.

5Filet z łososia układamy na posmarowanej odrobiną oliwy folii aluminiowej.

6Na rybę nakładamy cienką warstwę pesto i dekorujemy plasterkami pomidora.

7Pieczemy 15 minut w temperaturze 180 stopni C. Jeśli filet jest gruby i mięsisty potrzeba 20 minut.

Porcja dla:

2 osób