Czas przygotowania:
30 min.
30 min.
Czas gotowania:
20 min.
20 min.
Całkowity czas:
50 min.
50 min.
Wspaniała kombinacja łososia zapiekanego z warstwą aromatycznego pesto pozostawia niezapomniany smak!
Składniki:
- duży pęczek bazylii
- 3 ząbki czosnku
- garść orzeszków piniowych
- 3/4 szklanki startego parmezanu
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 30 dkg filetu z łososia
- 1 pomidor
Przygotowanie:
1Do przygotowania pesto potrzebny jest duży, bardzo ostry nóż. Partiami zaczynamy siekać bazylię z czosnkiem.
2Stopniowo dodajemy orzeszki piniowe drobniutko siekając. Uważamy na palce!!!
3Dodajemy starty parmezan i dodatkowo razem siekamy z pozostałymi składnikami.
4Miksturę mieszamy dokładnie z oliwą z oliwek.
5Filet z łososia układamy na posmarowanej odrobiną oliwy folii aluminiowej.
6Na rybę nakładamy cienką warstwę pesto i dekorujemy plasterkami pomidora.
7Pieczemy 15 minut w temperaturze 180 stopni C. Jeśli filet jest gruby i mięsisty potrzeba 20 minut.
Porcja dla:
2 osób