Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
20 min.
Całkowity czas:
30 min.

Smaczna i bardzo aromatyczna ryba pieczona w pomidorach koktajlowych, z dodatkiem pesto z suszonych pomidorów.

Składniki:

  • 4 filety z łososia
  • sól morska i pieprz do smaku
  • 8 łyżek czerwonego pesto z suszonych pomidorów
  • 5 łyżek jogurtu naturalnego lub śmietany jogurtowej
  • kilka łyżek posiekanego koperku
  • 12 pomidorków koktajlowych
  • 2 łyżeczki cukru pudru

Przygotowanie:

1Piekarnik rozgrzać do temperatury 180-200 stopni C.

2Opłukać i osuszyć łososia, oprószyć solą i pieprzem i ułożyć w naczyniu żaroodpornym.

3Pesto wymieszać z jogurtem i polać łososia. Posypać koperkiem.

4Pomidorki przekroić na pół, oprószyć solą, pieprzem i cukrem pudrem. Przełożyć do naczynia z łososiem. Piec przez 20-25 minut.

Porcja dla:

4 osób