Czas przygotowania:
10 min.
10 min.
Czas gotowania:
20 min.
20 min.
Całkowity czas:
30 min.
30 min.
Smaczna i bardzo aromatyczna ryba pieczona w pomidorach koktajlowych, z dodatkiem pesto z suszonych pomidorów.
Składniki:
- 4 filety z łososia
- sól morska i pieprz do smaku
- 8 łyżek czerwonego pesto z suszonych pomidorów
- 5 łyżek jogurtu naturalnego lub śmietany jogurtowej
- kilka łyżek posiekanego koperku
- 12 pomidorków koktajlowych
- 2 łyżeczki cukru pudru
Przygotowanie:
1Piekarnik rozgrzać do temperatury 180-200 stopni C.
2Opłukać i osuszyć łososia, oprószyć solą i pieprzem i ułożyć w naczyniu żaroodpornym.
3Pesto wymieszać z jogurtem i polać łososia. Posypać koperkiem.
4Pomidorki przekroić na pół, oprószyć solą, pieprzem i cukrem pudrem. Przełożyć do naczynia z łososiem. Piec przez 20-25 minut.
Porcja dla:
4 osób