Czas przygotowania:
05 min.
05 min.
Całkowity czas:
05 min.
05 min.
Nie smakuje mi majonez ze słoika, a ten domowy majonez można w mgnieniu oka przygotować w robocie kuchennym. Można go też doprawić wedle upodobań różnymi świeżymi ziołami, czosnkiem, różnymi gatunkami musztardy, chrzanem, itp.
Składniki:
- 1 duże jajko (o temperaturze pokojowej)
- 1 duże żółtko (o temperaturze pokojowej)
- 1 łyżeczka musztardy Dijon
- sól
- 150 ml oliwy z oliwek, lub ile będzie trzeba
- 2-3 łyżki soku z cytryny (lub białego octu)
Przygotowanie:
1Do miski robota kuchennego wbić jajko, dodać żółtko, musztardę i szczyptę soli. Włączyć miksowanie i powoli, cienkim strumieniem dodawać oliwę z oliwek aż powstanie kremowa masa.
2Rozcieńczyć sokiem z cytryny. Jeśli majonez jest zbyt gęsty można dodać nieco gorącej wody i dobrze wymieszać. Przechowywać w lodówce.
Porcja dla:
6 osób