10 min.
10 min.
20 min.
To lekkostrawne danie jest niezwykle łatwo przyrządzić, ponieważ gotowania wymaga jedynie makaron. Gotuje się go al dente i miesza z pomidorami, sercami karczochów, czarnymi oliwkami i aromatycznym sosem przyrządzonym z suszonych pomidorów, cytryny i czosnku.
Składniki:
- 400 g makaronu penne
- 500 g dojrzałych pomidorów, pokrojonych w kostkę
- 4 cebulki dymki, posiekane
- 170 g serc karczochów z puszki, odsączonych i pokrojonych w ćwiartki
- 55 g drylowanych czarnych oliwek
- 4 łyżki wiórków parmezanu do przybrania
Przygotowanie:
1Makaron ugotować w dużej ilości osolonej wody al dente, czyli lekko twardy.
2Wymieszać pomidory z cebulką, karczochami i oliwkami w dużej salaterce. W małej misce utrzeć oliwę z sokiem i skórką otartą z 1 cytryny, pastą z suszonych pomidorów, czosnkiem i oregano. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
3Odcedzić makaron i przełożyć do salaterki. Polać sosem i wymieszać. Udekorować wiórkami parmezanu (najlepiej zrobić je obieraczką do ziemniaków) i podawać.
Porcja dla:
4 osób