Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
10 min.
Całkowity czas:
20 min.

To lekkostrawne danie jest niezwykle łatwo przyrządzić, ponieważ gotowania wymaga jedynie makaron. Gotuje się go al dente i miesza z pomidorami, sercami karczochów, czarnymi oliwkami i aromatycznym sosem przyrządzonym z suszonych pomidorów, cytryny i czosnku.

Składniki:

  • 400 g makaronu penne
  • 500 g dojrzałych pomidorów, pokrojonych w kostkę
  • 4 cebulki dymki, posiekane
  • 170 g serc karczochów z puszki, odsączonych i pokrojonych w ćwiartki
  • 55 g drylowanych czarnych oliwek
  • 4 łyżki wiórków parmezanu do przybrania

Przygotowanie:

1Makaron ugotować w dużej ilości osolonej wody al dente, czyli lekko twardy.

2Wymieszać pomidory z cebulką, karczochami i oliwkami w dużej salaterce. W małej misce utrzeć oliwę z sokiem i skórką otartą z 1 cytryny, pastą z suszonych pomidorów, czosnkiem i oregano. Doprawić solą i pieprzem do smaku.

3Odcedzić makaron i przełożyć do salaterki. Polać sosem i wymieszać. Udekorować wiórkami parmezanu (najlepiej zrobić je obieraczką do ziemniaków) i podawać.

Porcja dla:

4 osób