Czas przygotowania:
15 min.
15 min.
Czas gotowania:
20 min.
20 min.
Całkowity czas:
35 min.
35 min.
Pyszne danie obiadowe, bardzo zdrowe, a jednocześnie wykwintne. Może zaskoczyć Twoich najbliższych. Moi byli zaskoczeni – bardzo pozytywnie zaskoczeni. ????
Składniki:
- 2 garści pestek z dyni
- 250 g rukoli (pół opakowania)
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek (zależy od konsystencji pesto)
- Sok z połówki małej cytryny
- Kilka galazek natki pietruszki
- 1 ząbek czosnku
Przygotowanie:
1Pesto z rukoli: pestki dyni prażymy na patelni.
2Rukolę, oliwę z oliwek, sok z cytryny, trochę natki pietruszki blendujemy z 1 garścią pestek z dyni i wyciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku tak, żeby uzyskać konsystencję pesto. Mieszamy razem ze startym na małych oczkach serem. Doprawiamy solą i pieprzem
3Makaron gotujemy al dente.
4Cukinię podsmażamy na patelni. Gdy jest już miękka dodajemy makaron, pesto i łososia. Całość mieszamy, dekorujemy pestkami dyni, natką pietruszki i startym parmezanem.
Porcja dla:
2 osób