Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
20 min.
Całkowity czas:
35 min.

Pyszne danie obiadowe, bardzo zdrowe, a jednocześnie wykwintne. Może zaskoczyć Twoich najbliższych. Moi byli zaskoczeni – bardzo pozytywnie zaskoczeni. ????

Składniki:

  • 2 garści pestek z dyni
  • 250 g rukoli (pół opakowania)
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek (zależy od konsystencji pesto)
  • Sok z połówki małej cytryny
  • Kilka galazek natki pietruszki
  • 1 ząbek czosnku

Przygotowanie:

1Pesto z rukoli: pestki dyni prażymy na patelni.

2Rukolę, oliwę z oliwek, sok z cytryny, trochę natki pietruszki blendujemy z 1 garścią pestek z dyni i wyciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku tak, żeby uzyskać konsystencję pesto. Mieszamy razem ze startym na małych oczkach serem. Doprawiamy solą i pieprzem

3Makaron gotujemy al dente.

4Cukinię podsmażamy na patelni. Gdy jest już miękka dodajemy makaron, pesto i łososia. Całość mieszamy, dekorujemy pestkami dyni, natką pietruszki i startym parmezanem.

Porcja dla:

2 osób