Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
30 min.
Całkowity czas:
40 min.

Doskonale pasuje do owoców morza! Uwaga: marchew łatwo rozgotować, więc lepiej sprawdzić po 20 minutach gotowania, czy już nie jest dobra. Można też użyć świeżego kopru zamiast nasion.

Składniki:

  • 8 marchewek, obranych i pokrojonych w talaraki grubości 2 cm
  • 120 ml (1/2 szklanki) wody
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki nasion kopru

Przygotowanie:

1W średnim, ciężkim rondlu połączyć marchew, wodę, masło, cukier, sól i nasiona kopru. Doprowadzić do wrzenia, a następnie zmniejszyć ogień, przykryć i gotować na wolnym ogniu przez 25 do 30 minut, aż marchew będzie miękka, a większość płynu się wchłonie.

Porcja dla:

6 osób