Czas przygotowania:
15 min.
15 min.
Całkowity czas:
75 min.
75 min.
Autentyczny przepis na marynatę do mięs i ryb używany przez pokolenia Indian Ameryki Południowej. Najbardziej lubię ją z kurczakiem i schabem. Najlepiej marynować co najmniej godzinę przed grillowaniem lub pieczeniem. Proszę pamiętać o dostosowaniu ilości papryczki chili zgodnie ze swoim upodobaniem!
Składniki:
- 6 zielonych cebulek, posiekanych
- 3 łyżki szalotki, posiekanej
- 2 ząbki czosnku, rozgniecionego
- 1 łyżeczka mielonego imbiru
- 1 łyżka mielonego ziela angielskiego
- 1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu
- 2 papryczki chili, posiekane
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
Przygotowanie:
1Wszystkie składniki wymieszać w misce, przykryć i odstawić na 1 godzinę.
2Marynatę należy zamieszać zanim użyjemy jej do mięs lub ryb. Jeśli coś zostanie, wylać. Marynata nie nadaje się do dłuższego przechowywania.
Porcja dla:
2 osób