Czas przygotowania:
15 min.
Całkowity czas:
75 min.

Autentyczny przepis na marynatę do mięs i ryb używany przez pokolenia Indian Ameryki Południowej. Najbardziej lubię ją z kurczakiem i schabem. Najlepiej marynować co najmniej godzinę przed grillowaniem lub pieczeniem. Proszę pamiętać o dostosowaniu ilości papryczki chili zgodnie ze swoim upodobaniem!

Składniki:

  • 6 zielonych cebulek, posiekanych
  • 3 łyżki szalotki, posiekanej
  • 2 ząbki czosnku, rozgniecionego
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • 1 łyżka mielonego ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu
  • 2 papryczki chili, posiekane
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej

Przygotowanie:

1Wszystkie składniki wymieszać w misce, przykryć i odstawić na 1 godzinę.

2Marynatę należy zamieszać zanim użyjemy jej do mięs lub ryb. Jeśli coś zostanie, wylać. Marynata nie nadaje się do dłuższego przechowywania.

Porcja dla:

2 osób