Czas przygotowania:
10 min.
Całkowity czas:
10 min.

Oliwki zyskują intensywniejszy smak dzięki marynowaniu ich w oliwie z dodatkiem świeżych ziół i soków z cytrusów. Podane z kolorowymi kawałkami czerwonej i żółtej papryki oraz małymi pomidorkami koktajlowymi wyglądają i smakują wyśmienicie. Doskonale komponują się z paluszkami z chleba pitta.

Składniki:

  • 200 g oliwek, najlepiej czarnych i zielonych
  • 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 pomarańcza o cienkiej skórce, wyszorowana, ale nieobrana, pokrojona na małe kawałki
  • 2 gałązki świeżego rozmarynu

Przygotowanie:

1Włożyć oliwki do dużej miski, dodać do nich oliwę z oliwek, sok z cytryny, kawałki pomarańczy, gałązki rozmarynu oraz chili. Wymieszać i przykryć (albo przełożyć do słoika i zakręcić), a następnie schować do lodówki.

2Przez kolejne 2 dni, mniej więcej co 12 godzin, wyjmować oliwki z lodówki, mieszać je, a następnie przykryć i chować z powrotem.

3Gdy oliwki będą gotowe do jedzenia, przełożyć je do salaterki, dodać paprykę oraz pomidory i dobrze wymieszać.

Porcja dla:

8 osób