10 min.
10 min.
Oliwki zyskują intensywniejszy smak dzięki marynowaniu ich w oliwie z dodatkiem świeżych ziół i soków z cytrusów. Podane z kolorowymi kawałkami czerwonej i żółtej papryki oraz małymi pomidorkami koktajlowymi wyglądają i smakują wyśmienicie. Doskonale komponują się z paluszkami z chleba pitta.
Składniki:
- 200 g oliwek, najlepiej czarnych i zielonych
- 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 pomarańcza o cienkiej skórce, wyszorowana, ale nieobrana, pokrojona na małe kawałki
- 2 gałązki świeżego rozmarynu
Przygotowanie:
1Włożyć oliwki do dużej miski, dodać do nich oliwę z oliwek, sok z cytryny, kawałki pomarańczy, gałązki rozmarynu oraz chili. Wymieszać i przykryć (albo przełożyć do słoika i zakręcić), a następnie schować do lodówki.
2Przez kolejne 2 dni, mniej więcej co 12 godzin, wyjmować oliwki z lodówki, mieszać je, a następnie przykryć i chować z powrotem.
3Gdy oliwki będą gotowe do jedzenia, przełożyć je do salaterki, dodać paprykę oraz pomidory i dobrze wymieszać.
Porcja dla:
8 osób