25 min.
45 min.
Miąższ słodkiego melona, owoce jagodowe, gruszkę i ogórek marynuje się w likierze Pimm’s i podaje w wydrążonej połówce melona. W oryginalnym przepisie do dekoracji używa się kwiatów ogórecznika lekarskiego. Jeśli ich nie mamy, możemy tak udekorować sałatkę, jak nam w duszy gra.
Składniki:
- 1 mały melon ogen
- 1 mały zwykły melon
- 200 g truskawek, pokrojonych w plasterki
- 1 gruszka, pokrojona na kawałki
- ¼ ogórka, pokrojonego w kostkę
Przygotowanie:
1Przekroić melony w połowie poziomo, wyjąć pestki ze środka i wyrzucić. Wydrążyć melony, używając łyżeczki i przełożyć miąższ do miski. Zachować wydrążone skórki.
2Dodać truskawki, gruszkę i ogórek do miąższu melona w misce. Zostawić kilka plastrów karamboli do dekoracji, a resztę posiekać i dodać do mieszanki.
3Pokropić owoce likierem Pimm’s. Dodać posiekaną miętę lub melisę i całość lekko zamieszać. Przykryć folią spożywczą i odstawić na 20 minut w chłodne miejsce lub do lodówki.
4Wyrównać łyżeczką nierówności, aby melonowe miseczki były gładkie w środku. Włożyć do nich sałatkę owocową i udekorować kawałkami karamboli oraz kwiatami ogórecznika.
Porcja dla:
4 osób