Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
25 min.
Całkowity czas:
35 min.

Pieczone młode ziemniaki – tylko z dodatkiem świeżego tymianku i soli. Danie będzie pysznym dodatkiem do ryby pieczonej w folii aluminiowej.

Składniki:

  • 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
  • 600 g małych młodych ziemniaków (najlepiej jednakowej wielkości)
  • 1-2 łyżki listków tymianku
  • gruboziarnista sól morska
  • drobno otarta skórka z ½ cytryny

Przygotowanie:

1Rozgrzać piekarnik do temperatury 230°C. Wlać oliwę do płaskiej formy i wstawić do piekarnika, żeby dobrze się rozgrzała.

2Wyszorować ziemniaki do czysta pod bieżącą wodą i gotować 5 minut we wrzątku, potem odlać, nieco ostudzić i osuszyć papierowym ręcznikiem.

3Tymianek opłukać, otrząsnąć z wody i oberwać listki z gałązek.

4Włożyć ziemniaki do formy z gorącą oliwą. Oprószyć gruboziarnistą solą morską. Posypać listkami rozmarynu i startą skórką cytryny. Wsunąć formę na najwyższą półkę piekarnika i piec około 20 minut, aż ziemniaki będą złotobrązowe.

Porcja dla:

4 osób