Czas przygotowania:
10 min.
10 min.
Czas gotowania:
25 min.
25 min.
Całkowity czas:
35 min.
35 min.
Pieczone młode ziemniaki – tylko z dodatkiem świeżego tymianku i soli. Danie będzie pysznym dodatkiem do ryby pieczonej w folii aluminiowej.
Składniki:
- 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
- 600 g małych młodych ziemniaków (najlepiej jednakowej wielkości)
- 1-2 łyżki listków tymianku
- gruboziarnista sól morska
- drobno otarta skórka z ½ cytryny
Przygotowanie:
1Rozgrzać piekarnik do temperatury 230°C. Wlać oliwę do płaskiej formy i wstawić do piekarnika, żeby dobrze się rozgrzała.
2Wyszorować ziemniaki do czysta pod bieżącą wodą i gotować 5 minut we wrzątku, potem odlać, nieco ostudzić i osuszyć papierowym ręcznikiem.
3Tymianek opłukać, otrząsnąć z wody i oberwać listki z gałązek.
4Włożyć ziemniaki do formy z gorącą oliwą. Oprószyć gruboziarnistą solą morską. Posypać listkami rozmarynu i startą skórką cytryny. Wsunąć formę na najwyższą półkę piekarnika i piec około 20 minut, aż ziemniaki będą złotobrązowe.
Porcja dla:
4 osób