Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
60 min.
Całkowity czas:
70 min.

Te młode ziemniaki podawane ze smacznym sosem już od dawna należą do ulubionych w naszym domu. Jeżeli nie masz czasu na całą procedurę, wystarczy ugotować ziemniaki i podać je z sosem.

Składniki:

  • 55 g masła
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • 2 łyżki tartego chrzanu
  • 2 łyżki świeżego soku z cytryny
  • 700 g małych młodych ziemniaków, obranych

Przygotowanie:

1Rozgrzać piekarnik do 175°C.

2Roztopić masło w piekarniku w dwulitrowym naczyniu żaroodpornym i wymieszać z solą, pieprzem, sokiem z cytryny i chrzanem. Włożyć do naczynia ziemniaki i starannie wymieszać z sosem.

3Przykryć i piec w rozgrzanym piekarniku przez 1 godzinę lub do momentu, aż ziemniaki będą miękkie.

Porcja dla:

4 osób