Czas przygotowania:
10 min.
Całkowity czas:
10 min.

Bardzo prosty dip z awokado. Awokado miksuje się z sokiem z cytryny, szalotką, czosnkiem i kolendrą. Podawać z chipsami z tortilli do meksykańskich potraw.

Składniki:

  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 szalotka, obrana i posiekana
  • 2 dojrzałe awokado, obrane i pokrojone w kostkę
  • 2 duże ząbki czosnku, obrane
  • kilka listków kolendry
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

1Wszystkie składniki (oprócz 2-3 listków kolendry) włożyć do miski robota kuchennego i zmiksować na gładką, kremową masę.

2Doprawić solą i pieprzem. Przełożyć do miseczki i udekorować listkami kolendry. Przykryć folią spożywczą, aby nie obsechł z wierzchu. Podawać schłodzony z chipsami z tortilli.

Porcja dla:

6 osób