Czas przygotowania:
15 min.
15 min.
Czas gotowania:
20 min.
20 min.
Całkowity czas:
35 min.
35 min.
Jeśli lubisz dobre, tradycyjne ziemniaki purée, to jest to przepis dla Ciebie. Prosty i pyszny.
Składniki:
- 1 kg obranych i pokrojonych ziemniaków
- 2 łyżki masła
- 235 ml (1 szklanka) mleka
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
1W dużym garnku zagotować osoloną wodę. Wrzucić ziemniaki i gotować, aż będą miękkie, ale wciąż jędrne (około 15 minut). Odcedzić.
2W małym garnku podgrzać masło i mleko na małym ogniu, aż masło się roztopi. Rozbijając ziemniaki tłuczkiem lub mikserem, dolewać jednocześnie mleko z masłem, aż osiągnie się jednolitą, kremową masę. Doprawić solą i pieprzem.
Porcja dla:
4 osób