Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
20 min.
Całkowity czas:
35 min.

Jeśli lubisz dobre, tradycyjne ziemniaki purée, to jest to przepis dla Ciebie. Prosty i pyszny.

Składniki:

  • 1 kg obranych i pokrojonych ziemniaków
  • 2 łyżki masła
  • 235 ml (1 szklanka) mleka
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

1W dużym garnku zagotować osoloną wodę. Wrzucić ziemniaki i gotować, aż będą miękkie, ale wciąż jędrne (około 15 minut). Odcedzić.

2W małym garnku podgrzać masło i mleko na małym ogniu, aż masło się roztopi. Rozbijając ziemniaki tłuczkiem lub mikserem, dolewać jednocześnie mleko z masłem, aż osiągnie się jednolitą, kremową masę. Doprawić solą i pieprzem.

Porcja dla:

4 osób