Czas przygotowania:
05 min.
Czas gotowania:
15 min.
Całkowity czas:
20 min.

Francuskie naleśniki z nadzieniem ze słodkiego sosu śmietanowego z bananami i udekorowane bitą śmietaną.

Składniki:

  • 125 g (1 szkl.) mąki pszennej
  • 30 g (1/4 szkl.) cukru pudru
  • 2 jajka
  • 235 ml (1 szkl.) mleka
  • 3 łyżki roztopionego masła
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 55 g masła

Przygotowanie:

1Przesiać mąkę i cukier puder do miski. Dodać jaja, mleko, masło, wanilię i sól i zmiksować na gładką masę.

2Nagrzać lekko wytłuszczoną patelnię o średnicy 15 cm. Dodać około 3 łyżki ciasta. Przechylić patelnię, tak aby ciasto rozlało się i pokryło prawie całe dno patelni. Smażyć, aż naleśnik będzie lekko rumiany, a następnie obrócić i smażyć drugą stronę. Powtórzyć proces z pozostałą częścią ciasta, w razie potrzeby dodając tłuszczu na patelnię.

3Na dużej patelni roztopić 1/4 szklanki masła. Dodać brązowy cukier, 1/4 łyżeczki cynamonu i gałki muszkatołowej. Dodać śmietanę i gotować, aż lekko zgęstnieje. Na patelnię dodać połowę bananów na raz i gotować przez 2 do 3 minut, polewając je sosem. Zdjąć z ognia.

4Wokół każdej połówki banana zawijać naleśnik i kłaść na dużym talerzu. Polać naleśniki sosem. Udekorować bitą śmietaną i szczyptą cynamonu.

Porcja dla:

6 osób