05 min.
15 min.
20 min.
Francuskie naleśniki z nadzieniem ze słodkiego sosu śmietanowego z bananami i udekorowane bitą śmietaną.
Składniki:
- 125 g (1 szkl.) mąki pszennej
- 30 g (1/4 szkl.) cukru pudru
- 2 jajka
- 235 ml (1 szkl.) mleka
- 3 łyżki roztopionego masła
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego
- 1/4 łyżeczki soli
- 55 g masła
Przygotowanie:
1Przesiać mąkę i cukier puder do miski. Dodać jaja, mleko, masło, wanilię i sól i zmiksować na gładką masę.
2Nagrzać lekko wytłuszczoną patelnię o średnicy 15 cm. Dodać około 3 łyżki ciasta. Przechylić patelnię, tak aby ciasto rozlało się i pokryło prawie całe dno patelni. Smażyć, aż naleśnik będzie lekko rumiany, a następnie obrócić i smażyć drugą stronę. Powtórzyć proces z pozostałą częścią ciasta, w razie potrzeby dodając tłuszczu na patelnię.
3Na dużej patelni roztopić 1/4 szklanki masła. Dodać brązowy cukier, 1/4 łyżeczki cynamonu i gałki muszkatołowej. Dodać śmietanę i gotować, aż lekko zgęstnieje. Na patelnię dodać połowę bananów na raz i gotować przez 2 do 3 minut, polewając je sosem. Zdjąć z ognia.
4Wokół każdej połówki banana zawijać naleśnik i kłaść na dużym talerzu. Polać naleśniki sosem. Udekorować bitą śmietaną i szczyptą cynamonu.
Porcja dla:
6 osób