Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
10 min.
Całkowity czas:
20 min.

Podstawowy przepis na naleśniki. Posypać ciepłe naleśniki cukrem i skropić cytryną, albo podawać ze śmietaną lub lodami i owocami.

Składniki:

  • 4 jaja, lekko ubite
  • 315 ml (1 i 1/3 szkl.) mleka
  • 2 łyżki roztopionego masła
  • 125 g (1 szkl.) mąki pszennej
  • 2 łyżki cukru
  • 1/2 łyżeczki soli

Przygotowanie:

1W dużej misce roztrzepać jaja, dodać mleko, roztopione masło, mąkę, cukier i sól i wymieszać na gładką masę.

2Na średnim ogniu rozgrzać średnią patelnię lub patelnię do naleśników. Wytłuścić patelnię niewielką ilością masła lub posmarować olejem za pomocą pędzla lub ręcznika papierowego. Za pomocą dużej łyżki lub małej chochli, nalać ok. 3 łyżki ciasta na rozgrzaną patelnię, przechylając patelnię, aby ciasto się równomiernie rozlało. Smażyć na średnim ogniu ok. 1-2 minuty na każdej stronie, lub do czasu gdy naleśnik nabierze złotego koloru. Podawać.

Porcja dla:

8 osób