Czas przygotowania:
05 min.
Czas gotowania:
20 min.
Całkowity czas:
145 min.

Jest to jedyny przepis, z jakiego kiedykolwiek udało mi się zrobić wegańskie naleśniki. Nie chciałam używać żadnych gotowych zamienników jaj, bo jest to dość kłopotliwe. A więc cieszcie się teraz weganie, tylko nie opychajcie się zbyt łapczywie, tak jak ja, bo teraz pęka mi brzuch! Syrop klonowy można zastąpić syropem z orzechów laskowych lub innym. Do złożonego naleśnika można tez włożyć trochę półsłodkich groszków czekoladowych, żeby się stopiły i rozlały po nim.

Składniki:

  • 1/2 szklanki mleka sojowego
  • 1/2 szklanki wody
  • 1/4 szklanki roztopionej margaryny sojowej
  • 1 łyżka cukru trzcinowego turbinado
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • 1 szklanki niebielonej mąki pszennej
  • 1/4 łyżeczki soli

Przygotowanie:

1Mikserem lub w robocie kuchennym wymieszać mleko sojowe z wodą, margaryną sojową, cukrem, syropem, mąką i solą. Przykryć i wstawić na 2 godziny do lodówki do schłodzenia.

2Margaryną sojową posmarować lekko patelnię o średnicy 12 do 15 cm i porządnie rozgrzać. Wlać około 3 łyżki ciasta na patelnię i kołysząc nią na boki rozprowadzić ciasto równomiernie po dnie. Smażyć, aż ciasto samo odklei się od dna i bez odrywania da się odwrócić na drugą stronę. Obsmażyć przez chwilę drugą stronę i zdjąć naleśnik na stolnicę lub talerz.

Porcja dla:

16 osób