45 min.
25 min.
70 min.
Cieniutkie naleśniki nadziane pysznym farszem to wspaniałe danie główne. Naleśniki, nadzienie i sos pomidorowy można przyrządzić zawczasu, ale upiec tuż przed podaniem. Świetnym dodatkiem, a jednocześnie dodatkowym źródłem skrobi, jest chleb wieloziarnisty lub młode ziemniaki.
Składniki:
- 115 g mąki
- 2 jajka, roztrzepane
- 250 g chudego mleka
- 4 łyżeczki oleju słonecznikowego
- 15 g parmezanu, świeżo startego
- natka pietruszki, do przybrania
- 1 cebula, posiekana
- 1 ząbek czosnku, posiekany
- 400 g pokrojonych pomidorów z puszki
- szczypta cukru
- 2 łyżki natki pietruszki, posiekanej
Przygotowanie:
1Przygotować naleśniki. Przesiać mąkę do miski, wbić jajka i dodać szczyptę soli. Stopniowo dodawać mleko i mieszać, aż powstanie gładkie ciasto.
2Posmarować patelnię teflonową o średnicy 18 cm odrobiną oleju i rozgrzać. Wlać około ⅛ ciasta i poruszając patelnią, rozprowadzić je równomiernie po całym dnie. Smażyć 45 sekund, aż naleśnik się zetnie i przyrumieni lekko od spodu. Podważyć jego krawędź łopatką, ostrożnie przewrócić na drugą stronę i smażyć jeszcze 30 sekund. Zsunąć na talerz.
3Z reszty ciasta usmażyć jeszcze siedem naleśników, w razie potrzeby smarując patelnię odrobiną oleju. Kłaść kolejne naleśniki na talerzu, przekładając je pergaminem.
4Przygotować sos pomidorowy. Wrzucić do rondla cebulę, czosnek oraz pomidory wraz z sokiem. Dodać cukier oraz sól i pieprz. Dusić na małym ogniu 10–15 minut, mieszając od czasu do czasu, aż sos lekko zgęstnieje.
5Przyrządzić nadzienie. Wrzucić różyczki brokułów do wrzątku i gotować 4–5 minut, aż zmiękną, starannie odlać. Przełożyć do miski, dodać ser camembert, serek wiejski oraz sól i pieprz. Delikatnie wymieszać.
6Kiedy sos pomidorowy będzie już gotowy, zdjąć rondel z ognia i utrzeć mikserem ręcznym. Można też odstawić na 1–2 minuty, by trochę przestygł, a następnie wlać do miksera i zmiksować. Dodać posiekaną natkę pietruszki i wymieszać.
7Rozgrzać piekarnik do temperatury 200°C. Rozdzielić nadzienie między naleśniki, zrolować je i ułożyć obok siebie w żaroodpornym naczyniu. Polać równomiernie sosem pomidorowym i posypać parmezanem. Piec 25 minut, aż sos zawrze, a naleśniki się przyrumienią. Udekorować natką pietruszki i podawać.
Porcja dla:
8 osób