10 min.
30 min.
40 min.
To wspaniały deser na zakończenie pysznego obiadu. Naleśniki nadziewane skarmelizowanymi jabłkami i podawane z sosem maślanym.
Składniki:
- 200 ml mleka
- 3 jajka
- 80 g mąki pszennej
- 1 szczypta cukru
- 1 szczypta soli
- 40 g stopionego masła
- 50 g masła
- 4 jabłka, obrane i pokrojone w plasterki
- 50 g cukru
- 50 ml soku jabłkowego
Przygotowanie:
1Roztrzepać mleko z jajkami, a następnie (stale mieszając trzepaczką) stopniowo dodawać mąkę. Dodać szczyptę soli i cukru. Ciasto powinno być rzadkie.
2Rozgrzać masło w patelni o średnicy 18 cm. Nalewać małe porcje ciasta na patelnię, tworząc 12 małych placuszków. Przechowywać je w cieple, np. w piekarniku ustawionym na 50 C.
3W dużej patelni rozgrzać 50 g masła. Smażyć jabłka aż będą lekko rumiane. Posypać cukrem i smażyć, aż cukier się skarmelizuje. Wlać sok jabłkowy, wymieszać, a następnie wyjąć jabłka z cieczy.
4Nałożyć jabłka do naleśników i zawinąć je.
5Wmieszać pozostałe masło do soku jabłkowego w patelni.
6Układać po 3 naleśniki na talerzu i posypać cukrem pudrem. Podawać z sosem i udekorować świeżą miętą.
Porcja dla:
4 osób