Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
30 min.
Całkowity czas:
40 min.

To wspaniały deser na zakończenie pysznego obiadu. Naleśniki nadziewane skarmelizowanymi jabłkami i podawane z sosem maślanym.

Składniki:

  • 200 ml mleka
  • 3 jajka
  • 80 g mąki pszennej
  • 1 szczypta cukru
  • 1 szczypta soli
  • 40 g stopionego masła
  • 50 g masła
  • 4 jabłka, obrane i pokrojone w plasterki
  • 50 g cukru
  • 50 ml soku jabłkowego

Przygotowanie:

1Roztrzepać mleko z jajkami, a następnie (stale mieszając trzepaczką) stopniowo dodawać mąkę. Dodać szczyptę soli i cukru. Ciasto powinno być rzadkie.

2Rozgrzać masło w patelni o średnicy 18 cm. Nalewać małe porcje ciasta na patelnię, tworząc 12 małych placuszków. Przechowywać je w cieple, np. w piekarniku ustawionym na 50 C.

3W dużej patelni rozgrzać 50 g masła. Smażyć jabłka aż będą lekko rumiane. Posypać cukrem i smażyć, aż cukier się skarmelizuje. Wlać sok jabłkowy, wymieszać, a następnie wyjąć jabłka z cieczy.

4Nałożyć jabłka do naleśników i zawinąć je.

5Wmieszać pozostałe masło do soku jabłkowego w patelni.

6Układać po 3 naleśniki na talerzu i posypać cukrem pudrem. Podawać z sosem i udekorować świeżą miętą.

Porcja dla:

4 osób